niedziela, 14 kwietnia 2013

Tarta z truskawkami


Tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami
Wiosna już prawie przyszła, ale jeszcze gdzieniegdzie widać zwały brudnego śniegu. Żeby bardziej w  tą wiosnę uwierzyć zrobiłam dziś tartę truskawkową z bitą śmietaną. Jedząc ją od razu poczułam się jak w środku czerwca. Polecam wszystkim spragnionym ciepła i słońca.


Składniki potrzebne do przygotowania tarty truskawkowej:

Składniki na ciasto:

  • 250g mąki (ja użyłam krupczatki),
  • 100g masła,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • cukier z wanilią


Składniki na wypełnienie tarty:

  • 250ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 500g truskawek,
  • kilka tafelków gorzkiej czekolady.


Sposób przygotowania tarty truskawkowej:

Mąkę, cukier, sól i cukier z wanilią wsypuje do dużej miski, miękkie masło kroję w kostkę lub jeżeli jest twarde ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaje jajko i zagniatam na gładkie ciasto. Wylepiam ciastem foremkę na tartę dokładnie oblepiając brzegi. Nakłuwak kilkakrotnie ciasto widelcem żeby spód nie unosił się w czasie pieczenia.

Wylepiona  ciastem foremka na tartę
Wylepiona  ciastem foremka na tartę
Tak przygotowaną formę wkładam na 30 minut do lodówki. Rozgrzewam piekarnik do 190oC i piekę spód do tarty przez około 20 minut, odstawiam do wystygnięcia.

Upieczony spód do tarty
Upieczony spód do tarty

Ubijam śmietankę, dodaję cukier puder i jeszcze chwilę ubijam uważając żeby śmietanka się nie zmaśliła. Wykładam bita śmietanę na spód do tarty. Truskawki kroję na połówki i układam na śmietanie. Całość posypuję odrobiną tartej gorzkiej czekolady.

Tarta z truskawkami gotowa.

Tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami

 SMACZNEGO

Przywołujemy wiosnę!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku