środa, 31 lipca 2013

Placuszki z ricotty z morelami


Placuszki z ricotty z morelami
Placuszki z ricotty z morelami
Przez przypadek wpadł mi w ręce serek ricotta z prawie kończącym się terminem przydatności – sąsiadka wyjeżdżając na wakacje obdarowała mnie kilkoma produktami ze swojej lodówki. Wtedy zrobiłam pierwszy raz placuszki z ricotty. Wyszły tak pyszne że nie zdążyłam zrobić zdjęcia :) Dziś powtórka a placuszki zostały wzbogacone o kawałki moreli – w weekend odwiedziliśmy Szydłów – śliwkową stolicę Polski (kolejne przepisy z użyciem śliwek już wkrótce ;)). Tym razem przezornie odkładałam placuszki prosto z patelni na oddzielny talerzyk do zrobienia zdjęcia ;). Placuszki z ricotty są wyjątkowo mięciutkie i delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Wypróbujcie sami :)

niedziela, 28 lipca 2013

Jajecznica z cukinią i suszonymi pomidorami

Jajecznica z cukinią i suszonymi pomidorami
Jajecznica z cukinią i suszonymi pomidorami

Jajecznica z cukinią i suszonymi pomidorami – smaczne i pożywne śniadanie lub kolacja, które można przygotować w kilka minut. Danie zainspirowane pomysłem Kasi (Na Dokładkę…).

czwartek, 25 lipca 2013

Bułki orkiszowe


Bułki orkiszowe
Bułki orkiszowe
Bułki orkiszowe – kolejna odsłona domowego pieczywa tym razem z wykorzystaniem wartościowej mąki orkiszowej. Orkisz to odmiana pszenicy bardzo popularna w czasach starożytnych oraz w średniowieczu i powracająca teraz do łask głównie za sprawą gospodarstw ekologicznych. Orkisz jest bardzo łatwą w uprawie i odporną na warunki atmosferyczne oraz szkodniki rośliną, niewymagającą stosowania wszelkiego rodzaju środków ochrony roślin (pestycydy, herbicydy itp ). Właśnie dzięki temu oraz dzięki twardej łupince niedopuszczającej do środka ziarna zanieczyszczeń jest jednym z najzdrowszych zbóż. Orkisz zawiera znacznie więcej białka niż zwykła pszenica i dlatego był kiedyś pokarmem gladiatorów jako pokarm dający siłę. Poza tym zawiera wiele cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, wapń potas oraz cynk. Orkisz pomaga zapobiegać rozwojowi infekcji dzięki zawartej w nim substancji biologicznie czynnej o nazwie rodanid – jest ona „naturalnym antybiotykiem” występującym między innymi w mleku matki, ślinie i krwi. Ziarno orkiszowe zawiera gluten w formie znacznie łatwiej przyswajalnej niż ten zawarty w zwykłej pszenicy i dlatego jest dobrze tolerowana przez większość osób będących na diecie bezglutenowej.
Troszkę się rozpisałam, ale dobroczynne właściwości orkiszu trudno przecenić. Zachęcam więc do stosowania w swojej kuchni mąki orkiszowej solo lub w połączeniu z mąkami innych zbóż. Dzisiejsze bułki są tylko częściowo orkiszowe, ponieważ miałam jedynie razową mąkę orkiszową a bułki upieczone jedynie na mące razowej są moim zdaniem zbyt ciężkie i wilgotne. 

niedziela, 21 lipca 2013

Cukinia faszerowana ricottą i suszonymi pomidorami

Cukinia faszerowana ricottą i suszonymi pomidorami
Cukinia faszerowana ricottą i suszonymi pomidorami
Lato w pełni, a jak lato to wszystkie jego dobrodziejstwa w postaci warzyw i owoców mamy na wyciągnięcie ręki. Cukinię można kupić w sklepach przez cały rok, ale to właśnie teraz jest najsmaczniejsza no i najtańsza. Dziś w menu cukinia faszerowana serkiem ricotta i suszonymi pomidorami. Powoli zaczynam się przekonywać do ricotty. Gdy jadłam ten serek po raz pierwszy będąc we Włoszech okropnie mi nie smakował, ale moje pierwsze danie z jego udziałem muszle z ricottą, szpinakiem i mięsem ) przepis tutaj było tak pyszne i zachęcające, że dziś kolejna próba. Wypróbujcie razem ze mną :)

środa, 17 lipca 2013

Pomysł na kalafiora

Kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Przygotowanie ich jest bardzo łatwe a efekt końcowy ucieszy i dzieci i dorosłych. Danie lekkie a za razem sycące, doskonale współgrające smakiem z ryżem z ziołami (przepis tutaj). Polecam :)


piątek, 12 lipca 2013

Makaron z kurkami

Makaron z kurkami
Makaron z kurkami
Makaron z kurkami – smak lasu. Danie zachwycające swoją prostotą i aromatem a do tego bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bardzo lubię jeść grzyby a jeszcze bardziej lubię je zbierać. Kurki, których użyłam do przygotowania tego dania nie były niestety własnoręcznie zbierane, ale smakują równie wyśmienicie. Makaron z kurkami w sosie śmietanowym to proste połączenie kilku składników, które może zadowolić nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Wypróbujcie.

wtorek, 9 lipca 2013

Letnia sałatka brokułowa

Letnia sałatka brokułowa
Letnia sałatka brokułowa
Letnia sałatka brokułowa to danie, do którego wracam już od lat. Po raz pierwszy jadłam ją podczas weekendowego wypadu na Kaszuby, posmakowała mi niesamowicie i zaraz po powrocie zrobiłam taką w domu. Sałatka jest bardzo prosta, kolorowa a smaki komponują się znakomicie. Pasuje idealnie na obiad  w upalny dzień, na kolację lub do grilla. Co roku nie mogę się już doczekać letnich dojrzałych pomidorów i właśnie sałatki brokułowej. Zazwyczaj zjadam prawie całą sama a później cierpię z przejedzenia ale co tam… raz się żyje :)
Przygotowanie jest bardzo szybkie, może zająć tylko kilka minut. Kiedyś próbowałam zastąpić majonez lżejszą jogurtową wersją, ale szczerze mówiąc nie polecam, najlepiej smakuje właśnie w takim zestawieniu jakie znajdziecie poniżej. Wypróbujcie.

piątek, 5 lipca 2013

Fritata z brokułami

Fritata z brokułami
Fritata z brokułami


Ekspresowa fritata z brokułami. Pyszna zdrowa i kolorowa, czyli to, co lubię najbardziej. Najczęściej robię taką fritatę w biegu i wykorzystuję to, co akurat mam w lodówce. Podstawą są jajka i parmezan a do tego warzywa do wyboru. Zawsze wychodzi bardzo smacznie. Wypróbujcie.

środa, 3 lipca 2013

Kurczak curry

Kurczak curry
Kurczak curry
Kurczak w sosie curry wspaniałe i aromatyczne danie pachnące podróżą na daleki wschód o której marzę :) Dziś namiastka, czyli indyjskie smaki na obiad. Delikatne mięso kurczaka idealnie pasuje do tego ostrego sosu (choć ja i tak przyrządzam mniej pikantną wersję) a całość harmonizuje słodycz mleka kokosowego. Nic dodać nic ująć, trzeba spróbować. 

poniedziałek, 1 lipca 2013

Pasta z awokado i fety

Pasta z awokado i fety
Pasta z awokado i fety
To moja druga wersja pasty z awokado, nieco inna, bo do tej nie dodałam jajek, ale za to wyrazistego w smaku sera typu feta. Awokado często bywa nazywane owocem alfabetu, ponieważ zawiera niemal wszystkie witaminy a dodatkowo kwas foliowy, kwas pantotenowy i bardzo wiele potasu, miedzi i błonnika. Bardzo korzystne jest jedzenie awokado w towarzystwie czerwonych warzyw (pomidor, papryka, czerwona cebula) ponieważ zawarte w nim zdrowe tłuszcze pomagają organizmowi przyswajać zawarty w czerwonych warzywach likopen mający właściwości przeciwnowotworowe (gdy jemy je razem z awokado zawartość przyswojonego likopenu wzrasta ponad czterokrotnie). Czyli takie zdrowe i takie pyszne :). U mnie w towarzystwie świeżego domowego pieczywa lub słonych przekąsek takich jak krakersy lub talarki pasta znika natychmiast.
Wypróbujcie:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku