wtorek, 26 listopada 2013

Zapiekanki z pieczarkami z indyjską nutką



Zapiekanki z pieczarkami
Zapiekanki z pieczarkami
Zapiekanki z pieczarkami i serem - takie proste a jakie pyszne. Już bardzo dawno nie robiłam ani nie jadłam takich zapiekanek, czasem staję na głowie żeby wymyślić coś nowego, a tu proszę bułka, pieczarka i trochę żółtego sera i jest chrupiąca uczta :) Pieczarki przyprawiłam odrobiną garam masali co dało im ciekawy nowy smak. Polecam, wypróbujcie :)

czwartek, 21 listopada 2013

Łaciate muffinki

Łaciate muffinki
Łaciate muffinki
Dawno już nie było kolejnego przepisu na muffinki więc dziś nadrabiam zaległości i oto proszę: muffinki łaciate czyli kakaowo - serowe. Są to moje pierwsze muffinki przygotowane na bazie dwóch rodzajów ciast ale myślę że nie ostatnie. Przepis pochodzi z bloga Kruszynowe kucharzenie...  Te muffinki będą idealne dla wszystkich wielbicieli niezbyt słodkich ciast i ciasteczek. Wypróbujcie.

sobota, 16 listopada 2013

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa
Zupa dyniowa
Moje pierwsze podejście do zupy dyniowej można określić mianem wielkiej porażki. Dziś tak źle już nie było a nawet było całkiem nieźle bo zupa zniknęła w całości. Wszystko za sprawą przepisu z bloga mniam... mniam... który zainteresował mnie od razu gdyż zupę doprawia sie kuminem i imbirem a bardzo lubię obie te przyprawy.Zupa ma charakterystyczny orientalny smak, jest dość gęsta i sycąca. Spróbujcie.

piątek, 8 listopada 2013

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana
Papryka faszerowana
Już od dawna planowałam zrobić paprykę faszerowaną, no i wreszcie mi się to udało choć sezon na paprykę już właściwie zakończony. Tym razem nie szukałam żadnego specjalnego przepisu tylko wykorzystałam akurat to co było w lodówce. Po robionej poprzedniego dnia paście z awokado i fety (przepis tutaj) zostało jeszcze prawie całe opakowanie tego sera więc dodałam go do farszu. Dzięki temu konsystencja nadzienia była miękka ale zwarta i farsz nie rozsypywał się na talerzu. W smaku feta była mniej wyczuwalna niż się spodziewałam i nadzienie było raczej łagodne. Spróbujcie.

piątek, 1 listopada 2013

Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami
Krokiety z pieczarkami
Naleśniki - krokiety doskonałe solo lub w towarzystwie czystego czerwonego barszczu. Chodziły za mną już od jakiegoś czasu i w końcu zabrałam się za ich zrobienie. Najbardziej lubię właśnie tą wersję z pieczarkami. Do farszu dodaję sporo natki pietruszki dla aromatu oraz topiony serek śmietankowy, który delikatnie przełamuje smak pieczarek i sprawia, że farsz jest bardziej zwarty i nie wysypuje się z naleśników. Wypróbujcie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku