środa, 17 kwietnia 2013

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem, fetą i mozzarellą to jedno z tych ekspresowych dań idealnych na zabiegany dzień. Czas przygotowania to około 15 minut. Szpinak sam w sobie w zasadzie jest bez smaku, dlatego konieczny jest dodatek czosnku i wyrazistej fety. Dodatkowo dodaję jeszcze mozzarellę, która sprawia, że sos przyjemni się ciągnie. Wychodzi z tego naprawdę pyszne danie bogate w przeróżne składniki odżywcze. Spróbujcie.



Składniki potrzebne do przygotowania makaronu ze szpinakiem (3 porcje):

  • 200g makaronu,
  • 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół opakowania sera feta (około 135g),
  • 1 kulka mozzarelli,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania makaronu ze szpinakiem:

Rozmrażam szpinak (najlepiej wyjąć go z zamrażalnika rano przed wyjściem do pracy).
Gotuję makaron.
Fetę kroję w kostkę, mozzarellę ścieram na tarce o grubych oczkach.
Odlewam nadmiar wody z rozmrożonego szpinaku i wrzucam go na patelnię, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę całość przez około 5 – 7 minut. Dodaję fetę i mieszając smażę do momentu rozpuszczenia się sera. Na koniec dodaję mozzarellę i mieszam jeszcze przez krótką chwilę.
Ugotowany makaron przekładam do sosu, całość mieszam i wykładam na talerze.
Makaron ze szpinakiem gotowy.

Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem


SMACZNEGO.

2 komentarze:

  1. Makaron w takiej wersji uwielbiam - szybki, prosty i przepyszny:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również bardzo lubię,danie proste a jakie smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku