Placuszki z mąki owsianej |
Ostatnio
postanowiłam wypróbować jakieś inne rodzaje mąk niż pszenna. Zakupiłam mąkę
owsianą i dziś na śniadanie mieliśmy placuszki z mąki owsianej z niewielkim
dodatkiem mąki orkiszowej. Nie bardzo wiedziałam jakiego smaku się spodziewać.
Placuszki zaskoczyły mnie swoją delikatnością i puszystością. Wyszły na prawdę
wyśmienite. Eksperyment udany, a taki rezultat zachęca do dalszych prób. Spróbujcie.
Inspiracja:
blog AZgotuj!
Składniki
potrzebne do przygotowania placuszków z maki owsianej:
- 1 szklanka mąki owsianej,
- 3 łyżki maki orkiszowej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 jajko,
- ¾ szklanki mleka,
- olej do smażenia.
Sposób
przygotowania placuszków z maki owsianej:
Mieszam
ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier, dodaję jajko
i mieszam ciągle stopniowo dodając mleko, aż do powstania gładkiego
i jednolitego ciasta.
Na
rozgrzanej patelni z olejem smażę placuszki z obu stron aż do
zarumienienia.
Można
je podawać same, z cukrem pudrem, dżemem, nutellą, syropem klonowym lub owocami.
Placuszki
z mąki owsianej gotowe.
SMACZNEGO :)
Joasiu jakie śliczne. Cieszę się, ze smakowały:)
OdpowiedzUsuńFajnie, że spróbowałaś. Piekę placuszki z mąki owsianej już jakiś czas i bardzo lubię tą wersję.
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
och pyszności!
OdpowiedzUsuńCzym zastąpić mąkę orkiszową?
OdpowiedzUsuńOrkisz to rodzaj pszenicy, więc myślę że można zastąpić mąką pszenną, najlepiej razową.
Usuń