Tarta z camembertem |
Bardzo lubię sery pleśniowe i często jakiś uda mi się wygrzebać z lodówki a wtedy do tarty z camembertem, szynką i pomidorami jest już całkiem blisko :) To zdecydowanie miła alternatywa dla kanapek na kolację. Robiłam ją już kilka razy i zawsze była wyśmienita. Warto wybrać pomidory z dużą ilością miąższu bo wtedy farsz nie zawiera zbyt dużo wody i nie wypływa, jednak jeśli już tak się zdarzy polecam poczekać 5-10 minut po wyjęciu tarty z piekarnika, żeby zastygła i dopiero wtedy kroić ją na kawałki. Spróbujecie?
Składniki potrzebne na tartę z camembertem:
Na ciasto:
- 300 g maki pszennej,
- 100g masła,
- 2 jajka,
- 1-2 łyżki śmietany,
- szczypta soli,
Na nadzienie:
- 2 okrągłe camemberty,
- 20 dag szynki,
- 3 niewielkie pomidory,
- 2 jajka,
- 1 mała cebula,
- pół szklanki śmietany,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania tarty z camembertem:
Mąkę wsypuję do miski, dodaję miękkie masło lub jeśli jest z lodówki ścieram je na tarce o grubych oczkach, dodaję śmietanę i sól i zagniatam ciasto. Wyklejam ciastem foremkę na tartę, nakłuwam kilkakrotnie spód widelcem i wkładam do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 15 minut - aż zacznie się rumienić.
W międzyczasie parzę i obieram ze skórki pomidory, kroję je oraz ser na plastry o grubości około 0,5cm, siekam cebulę.
W miseczce roztrzepuję jajka ze śmietaną i doprawiam odrobiną soli i pieprzu.
Na podpieczonym spodzie układam naprzemiennie ser, pomidory i szynkę.
Tarta z camembertem |
Całość posypuję cebulką i zalewam masą jajeczno-śmietanową. Wkładam tartę do piekarnika na kolejne 20 minut.
Tarta z camembertem gotowa :)
Była przepyszna. Dziękujemy Asiu :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńŚwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuń