Tarta z cukinii |
Tarta z cukinii to idealny obiad na upalne popołudnie.
Jest lekka a za razem sycąca. Wczoraj zrobiłam ją po raz pierwszy ale
z pewnością nie ostatni. Początkowo mój syn nie był zachwycony propozycją
takiego obiadu ale szybko poprosił o dokładkę mówiąc „nie spodziewałem się,
że to będzie takie pyszne”. Tarta z cukinii na stałe trafia do naszego
jadłospisu. Polecam.
Składniki potrzebne do przygotowania tarty z cukinii:
- 1 kg cukinii (4 średniej wielkości młode cukinie),
- 3 jajka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek natki pietruszki,
- 150g żółtego sera,
- 1,5 łyżeczki soli,
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania tarty z cukinii:
Umyte cukinie ścieram na tarce o grubych oczkach,
mieszam z 1,5 łyżeczki soli przekładam do durszlaka i odstawiam
na przynajmniej godzinę żeby puściła sok.
Starta cukinia przed przełożeniem do durszlaka |
Cebulę kroję w bardzo drobną kosteczkę, ser żółty
ścieram na tarce o grubych oczkach, siekam pietruszkę.
Odciśniętą cukinię łączę z cebulą przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, natką pietruszki, serem oraz jajkami i dokładnie mieszam.
Doprawiam do smaku odrobiną pieprzu, mieszam i przekładam do foremki na
tartę.
Do
przygotowania tarty z cukinii lepsza jest foremka na tartę stanowiąca
jedną całość, ja mam taką z wyjmowanym dnem i początkowo płynne jeszcze
jajka wraz z roztapiającym się serem kapały przez szczeliny w spodzie
foremki. Podstawiłam pod spód wyłożoną folią aluminiową blaszkę i problem
był rozwiązany a tarcie to nie zaszkodziło :)
Piekę tartę w rozgrzanym do temperatury 180oC
piekarniku przez około 25–30 minut aż mocno się zarumieni.
Tarta z cukinii gotowa.
SMACZNEGO
U mnie każde danie z cukinią mile widziane:)
OdpowiedzUsuńczy na spód tarty dajemy ciasto czy to ma być taka masa cukiniowa?:) pytam, bo mam zamiar zrobić ale to będzie mój pierwszy raz:)
OdpowiedzUsuńDo tej tarty nie daje się ciasta na spód, całość stanowi tylko masa cukiniowa. Daj znać jak się udało i czy smakowało :)
Usuńoczywiście, że dam znać :) być może że już jutro:)
OdpowiedzUsuńno to już relacjonuję- tarta wyśmienita, zjedzona w całości:) mąż pytał kiedy znowu zrobię:):) a Twój blog, Joasiu przejrzałam i dodałam do zakładek, bo masz mnóstwo ciekawych przepisów, z których będę korzystała:) Pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo że tarta się udała i że smakowało. Dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam :)
UsuńRobiłam tą tartę,ale z ciastem, była pyszna, dziś zrobię według tego przepisu i dodam pomidorki:)))
OdpowiedzUsuńznalazłam stronę dzisiaj i wróciłam i tarta wyszła tak dobra że aż wróciłam żeby dodać komentarz ;) super receptura,bardzo ładnie wyrasta pomimo braku spodu nie przypala się. zrobiłam małą modyfikację-zamiast 150g żółtego sera dałam mieszankę serów, 50g mozzarella 50g feta i 50g ser żółty-wyszło też super.
OdpowiedzUsuńgratuluję przepisu :)
Cieszę się bardzo że tarta się udała i że smakowała :)
Usuńniedawno natknęłam się Twoją stronę i dzisiaj postanowiłam zrobić tartę z cukinii :) wyszła naprawdę super, a jedyną modyfikacją był szczypiorek zamiast pietruszki :) na pewno będę tutaj wracała, pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowało, szczypiorek zapewne zaostrzył tartę :) ... może następnym razem też spróbuję :)
UsuńWitam ja właśnie piekę tarte i muszę przyznać że wygląda super pewnie też tak smakuje jeszcze 20 minut :-)
OdpowiedzUsuń