Parówki w cieście francuskim |
Inspiracją do zrobienia tego
dania był serial „Przepis na życie”. Parówki i gotowe ciasto francuskie są
bardzo częstymi gośćmi w mojej lodówce a suszone pomidory właściwie
mieszkają tam na stałe. I tak oto mamy parówki zapiekane w cieście
francuskim. Danie proste pyszne a do tego można je przygotować w maksymalnie
25 minut (wliczając w to czas pieczenia).
Składniki potrzebne do
przygotowania parówek w cieście francuskim:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 4 długie parówki (długość minimum 20cm),
- 6 suszonych pomidorów,
- 50g żółtego sera,
- bazylia (świeża lub suszona)
Sposób przygotowania parówek
w cieście francuskim:
Pomidory suszone kroję w paseczki,
ser żółty ucieram na tarce o grubych oczkach, siekam bazylię. Rozwijam
ciasto francuskie i dzielę na 4 podłużne części. Na każdy kawałek ciasta
kładę parówkę, obok układam kawałki suszonych pomidorów i posypuję tartym
serem i bazylią. Całość zawijam w ciasto francuskie i dokładnie sklejam
boki. Układam parówki w cieście na wyłożonej papierem do pieczenie blasze
i robię skośne nacięcia. Wkładam do nagrzanego do temperatury 200oC
piekarnika i piekę przez około 15 minut. Parówki w cieście francuskim najlepiej smakują na ciepło.
SMACZNEGO.
Wyglądają bardzo apetycznie, a jak smakują ... niedługo się przekonam :)
OdpowiedzUsuńDziś testuję przepis! :)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakowało :)
UsuńWłaśnie przed chwilą wypróbowałam ten przepis. Było pyszne! Na pewno to danie na stałe zagości w moim menu :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało :)
Usuńprzepis fenomenalny :) dodałam jeszcze oregano do tego i na prawdę było przepyszne :)
OdpowiedzUsuńfajne danie, niby parowki, ale takie delikatne dzieki ciastu francuskiemu, lizac palce. dobry smak parowek tot e premium od Kani. jami!
OdpowiedzUsuń