środa, 20 marca 2013

Parówki w cieście francuskim


Parówki w cieście francuskim
Parówki w cieście francuskim
Inspiracją do zrobienia tego dania był serial „Przepis na życie”. Parówki i gotowe ciasto francuskie są bardzo częstymi gośćmi w mojej lodówce a suszone pomidory właściwie mieszkają tam na stałe. I tak oto mamy parówki zapiekane w cieście francuskim. Danie proste pyszne a do tego można je przygotować w maksymalnie 25 minut (wliczając w to czas pieczenia). 


Składniki potrzebne do przygotowania parówek w cieście francuskim:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 4 długie parówki (długość minimum 20cm),
  • 6 suszonych pomidorów,
  • 50g żółtego sera,
  • bazylia (świeża lub suszona)

Sposób przygotowania parówek w cieście francuskim:

Pomidory suszone kroję w paseczki, ser żółty ucieram na tarce o grubych oczkach, siekam bazylię. Rozwijam ciasto francuskie i dzielę na 4 podłużne części. Na każdy kawałek ciasta kładę parówkę, obok układam kawałki suszonych pomidorów i posypuję tartym serem i bazylią. Całość zawijam w ciasto francuskie i dokładnie sklejam boki. Układam parówki w cieście na wyłożonej papierem do pieczenie blasze i robię skośne nacięcia. Wkładam do nagrzanego do temperatury 200oC piekarnika i piekę przez około 15 minut. Parówki w cieście francuskim najlepiej smakują na ciepło.

Parówki w cieście francuskim
Parówki w cieście francuskim


SMACZNEGO.

7 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie, a jak smakują ... niedługo się przekonam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś testuję przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie przed chwilą wypróbowałam ten przepis. Było pyszne! Na pewno to danie na stałe zagości w moim menu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis fenomenalny :) dodałam jeszcze oregano do tego i na prawdę było przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne danie, niby parowki, ale takie delikatne dzieki ciastu francuskiemu, lizac palce. dobry smak parowek tot e premium od Kani. jami!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku