piątek, 15 marca 2013

Bułki jogurtowe

Bułki jogurtowe
Bułki jogurtowe
Dziś kolejna odsłona pieczywa - bułki jogurtowe. Upiekłam je wczoraj i do dziś zostały tylko dwie, więc niebawem konieczna będzie powtórka. Bułeczki te są delikatne, miękkie i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach. Doskonałe zarówno do wędliny jak i dżemu. Sposób przygotowania jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Warto się pokusić o wypróbowanie tego przepisu. Z pewnością będziecie zadowoleni.



Składniki potrzebne do zrobienie bułek jogurtowych:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej (np. typ 650),
  • 60g miękkiego masła,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • opakowanie drożdży instant (8 gram),
  • łyżeczka cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania bułek)
  • ziarna do posypania (sezam, słonecznik, mak).


Sposób przygotowania bułek jogurtowych:

Mieszam drożdże z mąką, solą i cukrem, dodaję 1 jajko oraz pozostałe składniki i wyrabiam gładkie ciasto. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu przerabiam ciasto, dzielę na około 10 części i formuje bułki, które układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Bułeczki powinny teraz rosnąć około 45 minut, po tym czasie smaruję powierzchnię rozkłóconym jajkiem, posypuję ziarnem i wkładam je do rozgrzanego do temperatury 200oC piekarnika (opcja „góra, dół”) i piekę przez około 20 minut.

SMACZNEGO

4 komentarze:

  1. w sam raz na weekendowe śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak to wygląda apetycznie, że jutro chyba pierwszy raz w życiu będę piekła bułki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak raz zaczniesz to już nie przestaniesz ;). To wciąga. Polecam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku