Dziś kolejna odsłona pieczywa - bułki
jogurtowe. Upiekłam je wczoraj i do dziś zostały tylko dwie, więc niebawem
konieczna będzie powtórka. Bułeczki te są delikatne, miękkie i puszyste,
wręcz rozpływają się w ustach. Doskonałe zarówno do wędliny jak i dżemu.
Sposób przygotowania jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Warto się
pokusić o wypróbowanie tego przepisu. Z pewnością będziecie zadowoleni.
Składniki potrzebne do zrobienie
bułek jogurtowych:
- 3,5 szklanki mąki pszennej (np. typ 650),
- 200g jogurtu naturalnego,
- 60g miękkiego masła,
- 0,5 szklanki mleka,
- opakowanie drożdży instant (8 gram),
- łyżeczka cukru,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania bułek)
- ziarna do posypania (sezam, słonecznik, mak).
Sposób przygotowania bułek
jogurtowych:
Mieszam drożdże z mąką, solą
i cukrem, dodaję 1 jajko oraz pozostałe składniki i wyrabiam
gładkie ciasto. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam na 1,5 godziny do
wyrośnięcia. Po upływie tego czasu przerabiam ciasto, dzielę na około 10 części
i formuje bułki, które układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Bułeczki powinny teraz rosnąć około 45 minut, po tym czasie smaruję
powierzchnię rozkłóconym jajkiem, posypuję ziarnem i wkładam je do rozgrzanego
do temperatury 200oC piekarnika (opcja „góra, dół”) i piekę
przez około 20 minut.
SMACZNEGO
w sam raz na weekendowe śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, polecam :)
OdpowiedzUsuńtak to wygląda apetycznie, że jutro chyba pierwszy raz w życiu będę piekła bułki!
OdpowiedzUsuńJak raz zaczniesz to już nie przestaniesz ;). To wciąga. Polecam.
Usuń