piątek, 12 lipca 2013

Makaron z kurkami

Makaron z kurkami
Makaron z kurkami
Makaron z kurkami – smak lasu. Danie zachwycające swoją prostotą i aromatem a do tego bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bardzo lubię jeść grzyby a jeszcze bardziej lubię je zbierać. Kurki, których użyłam do przygotowania tego dania nie były niestety własnoręcznie zbierane, ale smakują równie wyśmienicie. Makaron z kurkami w sosie śmietanowym to proste połączenie kilku składników, które może zadowolić nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Wypróbujcie.


Składniki potrzebne do przygotowania makaronu z kurkami:

  • około 200g kurek,
  • 200 g makaronu,
  • 200g śmietanki 18%,
  • 1 mała cebula lub ½ dużej,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania makaronu z kurkami:

Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Szybko i dokładnie płuczę kurki i kroję je na kawałki.

Siekam cebulę i natkę pietruszki.

Na patelni rozgrzewam masło i szklę na nim cebulę nie podgrzewając zbyt mocno, żeby masło się nie spaliło.

Dorzucam pokrojone kurki, delikatnie solę i smażę przez około 7 minut.

Duszone kurki z cebulą
Duszone kurki z cebulą

Całość zalewam śmietanką duszę jeszcze przez chwilę żeby śmietanka się nieco zredukowała.

Kurki zalane śmietanką
Kurki zalane śmietanką

Doprawiam odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i dodaję posiekaną natkę pietruszkę oraz ugotowany makaron, mieszam i wykładam na talerze.

Makaron z kurkami gotowy.

Makaron z kurkami
Makaron z kurkami


SMACZNEGO :)


7 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę wypróbować! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Znalazłam przypadkiem, wypróbowałam, i stwierdziłam, że przepyszne. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. dodać do tego podsmażoną pierś z kurczaka i 1/2 szklanki wina białego wytrawnego. Palce lizać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy tak nie próbowałam, zawsze jakoś mięso mi tu nie pasowało, ale cóż szkodzi spróbować? To będzie pomysł na następny raz ;)

      Usuń
    2. Nigdy tak nie próbowałam, zawsze jakoś mięso mi tu nie pasowało, ale cóż szkodzi spróbować? To będzie pomysł na następny raz ;)

      Usuń
  4. Powiem tak: REWELACJA!! właśnie kończę jeść i od dziś to danie często będzie gościć na moim stole

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne .... wypróbowałam zgodnie z wytycznymi zawartymi w przepisie :) Nic dodać, nic ująć :)
    Może kiedyś jedynie skuszę się o dodanie wina. Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku