Makaron z kurkami |
Składniki potrzebne do przygotowania
makaronu z kurkami:
- około 200g kurek,
- 200 g makaronu,
- 200g śmietanki 18%,
- 1 mała cebula lub ½ dużej,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania makaronu
z kurkami:
Makaron gotuję zgodnie z przepisem
na opakowaniu.
Szybko i dokładnie płuczę
kurki i kroję je na kawałki.
Siekam cebulę i natkę pietruszki.
Na patelni rozgrzewam masło
i szklę na nim cebulę nie podgrzewając zbyt mocno, żeby masło się nie
spaliło.
Dorzucam pokrojone kurki,
delikatnie solę i smażę przez około 7 minut.
Całość zalewam śmietanką duszę
jeszcze przez chwilę żeby śmietanka się nieco zredukowała.
Kurki zalane śmietanką |
Doprawiam odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i dodaję posiekaną natkę pietruszkę oraz ugotowany makaron, mieszam i wykładam na talerze.
Makaron z kurkami gotowy.
SMACZNEGO :)
Koniecznie muszę wypróbować! :D
OdpowiedzUsuńZnalazłam przypadkiem, wypróbowałam, i stwierdziłam, że przepyszne. Polecam!
OdpowiedzUsuńdodać do tego podsmażoną pierś z kurczaka i 1/2 szklanki wina białego wytrawnego. Palce lizać
OdpowiedzUsuńNigdy tak nie próbowałam, zawsze jakoś mięso mi tu nie pasowało, ale cóż szkodzi spróbować? To będzie pomysł na następny raz ;)
UsuńNigdy tak nie próbowałam, zawsze jakoś mięso mi tu nie pasowało, ale cóż szkodzi spróbować? To będzie pomysł na następny raz ;)
UsuńPowiem tak: REWELACJA!! właśnie kończę jeść i od dziś to danie często będzie gościć na moim stole
OdpowiedzUsuńPrzepyszne .... wypróbowałam zgodnie z wytycznymi zawartymi w przepisie :) Nic dodać, nic ująć :)
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś jedynie skuszę się o dodanie wina. Polecam!