czwartek, 27 czerwca 2013

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne to mój kolejny ulubiony smak lata, choć w dzieciństwie za nim nie przepadałam. Idealnie pasują do sałatki, na kanapki, do obiadu czy tak po prostu na przegryzkę. Zawsze pierwszy raz w roku robię je gdy tylko pokażą się ogórki gruntowe, tym razem z lekkim opóźnieniem ale już są na moim stole i mogę chrupać do woli. Przepis, z którego je przygotowuję jest stary i niezawodny. Przez ostatnich kilka lat nie udały mi się tylko jeden raz gdy eksperymentalnie kupiłam ogórki w markecie (a takie były śliczne). Od tamtej pory kupuję już tylko w warzywniaku albo na bazarze i powtórka tej wpadki się nie zdarzyła. Polecam :)


Składniki potrzebne do przygotowania ogórków małosolnych:

  • 2 kg jędrnych ogórków gruntowych,
  • 1,5 litra wody,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 2 ząbki czosnku ze skórką,
  • 1 – 2 łodygi kopru z kwiatem i niewielka ilością listków,
  • 1 listek laurowy,
  • ½ łyżeczki ziarenek białej gorczycy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • kawałeczek korzenia chrzanu (opcjonalnie)
  • malutka piętka chleba.
Sposób przygotowania ogórków małosolnych:

Ogórki myję i obcinam im końce z obu stron (dzięki temu szybko i równomiernie się kiszą i zawsze są chrupkie) i układam w glinianym naczyniu, początkowo „na sztorc” a resztę zwyczajnie na wierzchu.

Przygotowane do zalania naczynie z ogórkami
Przygotowane do zalania naczynie z ogórkami

Miedzy ogórki wciskam koper, czosnek, chrzan, i piętkę chleba, dorzucam gorczyc, liść laurowy i ziele angielskie.

Zagotowuję wodę z solą, po wyłączeniu odczekuję około 10 – 15 sekund i zalewam nią ogórki.

Kładę na ogórki talerzyk tak żeby prawie cały był zanurzony w wodzie i uniemożliwiał wypłyniecie ogórków oraz przypraw i zostawiam ogórki na blacie kuchennym.

Po jednym dniu wyjmuję piętkę chleba.

Ogórki małosolne najczęściej są gotowe po dwóch dniach, ale gdy robiłam je w czasie ostatnich upałów wystarczył im tylko jeden dzień. Najlepszym sposobem na określenie potrzebnego czasu jest spróbowanie.

Gdy ogórki są już dobre, przekładam je do plastikowego pojemnika, zalewam przecedzona zalewą, przykrywam i wstawiam do lodówki dzięki temu pozostają małosolne i nie robią się kiszone, no i takie zimne z lodówki są jeszcze lepsze i bardziej orzeźwiające :)

Ogórki małosolne gotowe.

Ogórki małosolne
Ogórki małosolne

SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. Robię bardzo podobne, pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominowałam Was do nagrody Liebster Blog. Zapraszam do zabawy! :)
    http://sarascooking.blog.pl/2013/06/27/liebster-blog/
    Sarah

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku