Ogórki małosolne |
Składniki potrzebne do
przygotowania ogórków małosolnych:
- 2 kg jędrnych ogórków gruntowych,
- 1,5 litra wody,
- 1,5 łyżki soli,
- 2 ząbki czosnku ze skórką,
- 1 – 2 łodygi kopru z kwiatem i niewielka ilością listków,
- 1 listek laurowy,
- ½ łyżeczki ziarenek białej gorczycy,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- kawałeczek korzenia chrzanu (opcjonalnie)
- malutka piętka chleba.
Sposób przygotowania ogórków
małosolnych:
Ogórki myję i obcinam im
końce z obu stron (dzięki temu szybko i równomiernie się kiszą
i zawsze są chrupkie) i układam w glinianym naczyniu, początkowo
„na sztorc” a resztę zwyczajnie na wierzchu.
Miedzy ogórki wciskam koper,
czosnek, chrzan, i piętkę chleba, dorzucam gorczyc, liść laurowy i ziele
angielskie.
Zagotowuję wodę z solą, po
wyłączeniu odczekuję około 10 – 15 sekund i zalewam nią ogórki.
Kładę na ogórki talerzyk tak żeby
prawie cały był zanurzony w wodzie i uniemożliwiał wypłyniecie
ogórków oraz przypraw i zostawiam ogórki na blacie kuchennym.
Po jednym dniu wyjmuję piętkę
chleba.
Ogórki małosolne najczęściej są
gotowe po dwóch dniach, ale gdy robiłam je w czasie ostatnich upałów wystarczył
im tylko jeden dzień. Najlepszym sposobem na określenie potrzebnego czasu jest
spróbowanie.
Gdy ogórki są już dobre,
przekładam je do plastikowego pojemnika, zalewam przecedzona zalewą, przykrywam
i wstawiam do lodówki dzięki temu pozostają małosolne i nie robią się
kiszone, no i takie zimne z lodówki są jeszcze lepsze i bardziej
orzeźwiające :)
Ogórki małosolne gotowe.
SMACZNEGO :)
Robię bardzo podobne, pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Was do nagrody Liebster Blog. Zapraszam do zabawy! :)
OdpowiedzUsuńhttp://sarascooking.blog.pl/2013/06/27/liebster-blog/
Sarah