wtorek, 27 marca 2018

Jak ugotować komosę ryżową na parze


Komosa ryżowa sposób gotowania na parze
Komosa ryżowa gotowana na parze

Komosa ryżowa (Quinoa) ma bardzo wiele wartości odżywczych. Po pierwsze jest źródłem pełnowartościowego białka (dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów), dzięki temu może być stosowana jako zamiennik mięsa w dietach roślinnych. Po drugie zawiera znaczne ilości wapnia, żelaza, potasu i cynku. Po trzecie zawiera flawonoidy czyli przeciwutleniacze o działaniu przeciwnowotworowym. Ma również niski indeks glikemiczny, więc zapewnia uczucie sytości na dłużej i dzięki temu sprzyja odchudzaniu. Gotowanie na parze pozwala zachować jak najwięcej wartości odżywczych , jak więc ugotować komosę ryżową na parze? Oto przepis :)

Składniki:


  • 150 g komosy ryżowej,
  • 300 ml wody,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka dowolnych ziół (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Komosę ryżową płuczę na drobnym sitku, umieszczam w naczynku parowara lub w niewielkim naczyniu żaroodpornym, dolewam wody, wsypuję sól, zioła oraz kurkumę i mieszam.
Wkładam naczynko do parowara, włączam na 30 minut, w międzyczasie kilka razy mieszam.

Komosa ryżowa gotowana na parze gotowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku