Komosa ryżowa gotowana na parze |
Komosa ryżowa (Quinoa) ma bardzo
wiele wartości odżywczych. Po pierwsze jest źródłem pełnowartościowego białka
(dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów), dzięki temu może być stosowana
jako zamiennik mięsa w dietach roślinnych. Po drugie zawiera znaczne
ilości wapnia, żelaza, potasu i cynku. Po trzecie zawiera flawonoidy czyli
przeciwutleniacze o działaniu przeciwnowotworowym. Ma również niski indeks
glikemiczny, więc zapewnia uczucie sytości na dłużej i dzięki temu sprzyja
odchudzaniu. Gotowanie na parze pozwala zachować jak najwięcej wartości
odżywczych , jak więc ugotować komosę ryżową na parze? Oto przepis :)
Składniki:
- 150 g komosy ryżowej,
- 300 ml wody,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka dowolnych ziół (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Komosę ryżową płuczę na drobnym
sitku, umieszczam w naczynku parowara lub w niewielkim naczyniu
żaroodpornym, dolewam wody, wsypuję sól, zioła oraz kurkumę i mieszam.
Wkładam naczynko do parowara,
włączam na 30 minut, w międzyczasie kilka razy mieszam.
Komosa ryżowa gotowana na parze
gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz