Muffinki z owocami |
Składniki potrzebne do
przygotowania muffinek z owocami (12 muffinek):
Składniki suche:
- 2 szklanki maki pszennej,
- ½ szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Składniki mokre:
- 90g stopionego masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- ½ szklanki mleka.
Dodatki:
- 1,5 – 2 szklanki drobnych owoców (truskawki, jabłka, jagody, porzeczki itp.)
Jeżeli używam mrożonych owoców
wrzucam je bez rozmrażania do suchych składników i zwiększam o około
5 minut czas pieczenia.
W małej misce mieszam składniki mokre, w dużej
misce składniki suche i dodaję do nich dodatki. Łączę zawartość obu misek
i mieszam łyżką przez chwilę do połączenia składników. Wykładam cisto do
foremek na muffinki (ja używam tych silikonowych) i piekę przez około
20 – 25 minut w rozgrzanym do temperatury 180oC
piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy muffinki na pewno są już
gotowe.
Muffinki z owocami gotowe.
SMACZNEGO :)
Kosztowałam - pyszne!
OdpowiedzUsuń