Muffinki z rabarbarem i kruszonką |
Zawsze lubiłam ciasto z rabarbarem, u moich rodziców na podwórku rośnie rabarbar i zawsze czerwiec upływał nam pod znakiem właśnie takich smaków. Ostatnio znalazłam na blogu „Ala piecze i gotuje” przepis na muffinki z rabarbarem i kruszonką, a że muffinki uwielbiam i piec i jeść musiałam wypróbować. Wprowadziłam tylko jedną modyfikację – olej zastąpiłam stopionym masłem. Wyszły przepyszne i prawie wszystkie „rozeszły się” gdy były jeszcze ciepłe. Słodycz kruszonki bardzo fajnie komponuje się z kwaśnym smakiem rabarbaru. Polecam :)
Składniki potrzebne do
przygotowania muffinek z rabarbarem i kruszonką:
Składniki suche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
Składniki mokre:
- 1 szklanka mleka,
- 100g stopionego masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
Dodatki:
- 3 średniej wielkości łodygi rabarbaru,
- 2 łyżki cukru
Kruszonka:
- 50g masła,
- 100g cukru,
- 100g wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania muffinek z rabarbarem
i kruszonką:
Łodygi rabarbaru płuczę i obieram
ze skórki i kroję na kawałki centymetrowej długości. Przekładam je do
miseczki, zasypuję cukrem i pozostawiam na chwilę.
W mniejszej misce łączę ze sobą wszystkie
mokre składniki a w większej wszystkie suche. Do suchych składników
dokładam rabarbar z cukrem, mieszam a następnie dodaję mokre
składniki i mieszam przez chwilę, niezbyt dokładnie. Przekładam cisto do
przygotowanych foremek i przegotowuję kruszonkę mieszając ręką masło,
cukier oraz wiórki kokosowe i wykładam ją na wierzch muffinkowego ciasta.
Muffinki piekę w rozgrzanym do
170oC piekarniku przez około 25 minut sprawdzając patyczkiem stan
upieczenia w środku. Gdy patyczek jest już suchy wyjmuję je z piekarnika
i studzę na kratce.
SMACZNEGO :)
Bardzo się cieszę że Ci wyszły i wszystkim smakowały.Ja zrobiłam na oleju wtedy utrzymują dłużej świeżość no ale jak u Ciebie się tak szybko rozeszły to nie było problemu z przechowaniem.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWyglądają tak smakowicie!:)
OdpowiedzUsuń