środa, 19 czerwca 2013

Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Muffinki z rabarbarem i kruszonką
Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Zawsze lubiłam ciasto z rabarbarem, u moich rodziców na podwórku rośnie rabarbar i zawsze czerwiec upływał nam pod znakiem właśnie takich smaków. Ostatnio znalazłam na blogu „Ala piecze i gotuje” przepis na muffinki z rabarbarem i kruszonką, a że muffinki uwielbiam i piec i jeść musiałam wypróbować. Wprowadziłam tylko jedną modyfikację – olej zastąpiłam stopionym masłem. Wyszły przepyszne i prawie wszystkie „rozeszły się” gdy były jeszcze ciepłe. Słodycz kruszonki bardzo fajnie komponuje się z kwaśnym smakiem rabarbaru. Polecam :)

Składniki potrzebne do przygotowania muffinek z rabarbarem i kruszonką:

Składniki suche:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,

Składniki mokre:

  • 1 szklanka mleka,
  • 100g stopionego masła,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,

Dodatki:

  • 3 średniej wielkości łodygi rabarbaru,
  • 2 łyżki cukru

Kruszonka:

  • 50g masła,
  • 100g cukru,
  • 100g wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania muffinek z rabarbarem i kruszonką:

Łodygi rabarbaru płuczę i obieram ze skórki i kroję na kawałki centymetrowej długości. Przekładam je do miseczki, zasypuję cukrem i pozostawiam na chwilę.

W mniejszej misce łączę ze sobą wszystkie mokre składniki a w większej wszystkie suche. Do suchych składników dokładam rabarbar z cukrem, mieszam a następnie dodaję mokre składniki i mieszam przez chwilę, niezbyt dokładnie. Przekładam cisto do przygotowanych foremek i przegotowuję kruszonkę mieszając ręką masło, cukier oraz wiórki kokosowe i wykładam ją na wierzch muffinkowego ciasta.

Muffinki piekę w rozgrzanym do 170oC piekarniku przez około 25 minut sprawdzając patyczkiem stan upieczenia w środku. Gdy patyczek jest już suchy wyjmuję je z piekarnika i studzę na kratce.

Muffinki z rabarbarem i kruszonką gotowe.

Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Muffinki z rabarbarem i kruszonką
Muffinki z rabarbarem i kruszonką

SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. Bardzo się cieszę że Ci wyszły i wszystkim smakowały.Ja zrobiłam na oleju wtedy utrzymują dłużej świeżość no ale jak u Ciebie się tak szybko rozeszły to nie było problemu z przechowaniem.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają tak smakowicie!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku