Ziemniaki pieczone z majerankiem i czosnkiem |
Nie ma to jak młode pieczone ziemniaczki
do obiadu. Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Ziemniaki ponacinane w ten
sposób, że przypominają grzebyki widziałam już na wielu blogach i bardzo
mi się ten pomysł spodobał Muszę przyznać, że są bardzo wygodne do jedzenia. Od
dawna piekę ziemniaki w majeranku i te dzisiejsze postanowiłam
również przyprawić w ten sposób. Smakowały wszystkim bardzo. Spróbujcie.
Składniki potrzebne do przygotowania
ziemniaków pieczonych z majerankiem i czosnkiem.
- 8 średniej wielkości podłużnych ziemniaków,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 kopiasta łyżka majeranku,
- 2 łyżki oleju,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania ziemniaków
pieczonych z majerankiem i czosnkiem:
Ziemniaki myję bardzo dokładnie,
osuszam i nacinam na plastry o grubości około 0,5 cm w taki sposób żeby
nie rozciąć ziemniaka do końca.
Do miseczki wsypuję majeranek, wlewam
olej, wyciskam czosnek i mieszam.
Ziemniaki solę i nacieram przygotowaną
mieszanką starając się dotrzeć jak najgłębiej pomiędzy nacięcia.
Układam ziemniaki na wyłożonej
folią aluminiową blasze i piekę z termoobiegiem w rozgrzanym do
temperatury 200oC piekarniku przez około godzinę. Gdy są już miękkie
i rumiane podaję je na stół na ogół w towarzystwie grillowanego mięsa
i sałaty.
Pieczone ziemniaki
z majerankiem i czosnkiem gotowe.
SMACZNEGO
Pięknie wyglądają, mniam aż bym zjadła!
OdpowiedzUsuńU siebie na blogu też mam takie ziemniaki:) Bardzo fajnie pasują do dań z mięsem.
OdpowiedzUsuńRobiłam i są pycha. Przebój ostatnich obiadów
OdpowiedzUsuńRobiłam i są pycha. Przebój ostatnich obiadów :)
OdpowiedzUsuń