niedziela, 16 czerwca 2013

Tortilla zapiekana

Tortilla zapiekana
Tortilla zapiekana
Tortilla zapiekana, nadziewana kurczakiem i warzywami to świetny obiad, kolacja lub przekąska na przyjęcie z przyjaciółmi. Na ogół podaje się ją z przyprawionym na ostro mięsem, świeżymi warzywami i sałatą. Ja postanowiłam zrobić to nieco inaczej i zapiec tortillę gdyż uwielbiam wszystko to co chrupkie :). Tortille w takiej postaci przygotowuję już od kilku lat i zawsze świetnie się sprawdza i wszystkim smakuje. Wypróbujcie.


Składniki potrzebne do przygotowania tortilli zapiekanej:

  • 1 opakowania tortilli (6 większych lub 8 mniejszych placków),
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka,
  • 1 opakowanie „warzyw na patelnię” (nie zawierające ziemniaków),
  • 1 opakowanie przyprawy gyros,
  • olej lub oliwa do smażenia,
  • majonez i ketchup.

Sposób przygotowania tortilli zapiekanej:

Filet z piersi kurczaka myję, osuszam i kroje w kostkę.

Mięso wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem dodaję całe opakowanie przyprawy gyros i smażę do momentu aż zacznie się rumienić.

Dodaję „warzywa na patelnię” i smażę jeszcze przez kilka minut (zgodnie z przepisem na opakowaniu).

Placek tortilli podgrzewam w mikrofalówce przez około 10 s, dzięki czemu staje się bardziej elastyczny i na pewno nie złamie się w trakcie zawijania.

Układam mięso z warzywami na placku i zawijam, całość spinam wykałaczką.

Sposób zwijania tortilli
Sposób zwijania tortilli
Tak przygotowane tortille zapiekam w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku przez około 10 - 15 minut (aż zaczną się rumienić).

Każdą tortille bardzo delikatnie rozwijam i do środka dodaję nieco sosu powstałego po zmieszaniu równych objętości majonezu i ketchupu, po czym spinam ponownie i podaję.

Tortilla zapiekana gotowa.

Tortilla zapiekana
Tortilla zapiekana

SMACZNEGO

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku