Tortilla zapiekana |
Składniki potrzebne do
przygotowania tortilli zapiekanej:
- 1 opakowania tortilli (6 większych lub 8 mniejszych placków),
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka,
- 1 opakowanie „warzyw na patelnię” (nie zawierające ziemniaków),
- 1 opakowanie przyprawy gyros,
- olej lub oliwa do smażenia,
- majonez i ketchup.
Sposób przygotowania tortilli
zapiekanej:
Filet z piersi kurczaka
myję, osuszam i kroje w kostkę.
Mięso wrzucam na patelnię z rozgrzanym
olejem dodaję całe opakowanie przyprawy gyros i smażę do momentu aż
zacznie się rumienić.
Dodaję „warzywa na patelnię”
i smażę jeszcze przez kilka minut (zgodnie z przepisem na opakowaniu).
Placek tortilli podgrzewam
w mikrofalówce przez około 10 s, dzięki czemu staje się bardziej
elastyczny i na pewno nie złamie się w trakcie zawijania.
Układam mięso z warzywami na
placku i zawijam, całość spinam wykałaczką.
Tak przygotowane tortille zapiekam
w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku przez około 10 - 15
minut (aż zaczną się rumienić).
Każdą tortille bardzo delikatnie
rozwijam i do środka dodaję nieco sosu powstałego po zmieszaniu równych objętości
majonezu i ketchupu, po czym spinam ponownie i podaję.
Tortilla zapiekana gotowa.
SMACZNEGO
Aż zrobiłam się glodna! :)
OdpowiedzUsuńPyszne,koniecznie muszę zrobić,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń