Truskawkowiec |
Truskawkowiec to najbardziej
czerwcowy deser jaki mogę sobie wyobrazić. Jest wspaniale orzeźwiający, idealny
na letnie upalne popołudnie a przy tym to samo zdrowie bo łączymy tu
truskawki – skarbnicę wielu cennych witamin (np. C oraz B1 i
B2) i mikroelementów (magnez, żelazo, wapń) razem z jogurtem
naturalnym – białko, wapń, bakterie z grupy lactobacillus, oraz galaretką,
która jest źródłem tak potrzebnych naszej skórze i paznokciom kolagenu
i keratyny. Przygotowanie nie jest trudne, choć dość czasochłonne ale moim
zdaniem naprawdę warto, z resztą można to trochę przyspieszyć wylewając
tylko jedną warstwę truskawek i jedną warstwę galaretki :) Wypróbujcie.
Składniki potrzebne do
przygotowania truskawkowca:
- 60 dag truskawek + jeszcze kilka do dekoracji,
- 30 dag jogurtu naturalnego,
- 30 dag śmietanki kremówki (30% lub 36%),
- 20 dag cukru pudru,
- 2 galaretki truskawkowe,
- 6 łyżeczek żelatyny.
Sposób przygotowania
truskawkowca:
Truskawki dokładnie miksuję za pomocą
blendera, dodaję cukier puder oraz jogurt naturalny i mieszam.
Dobrze schłodzoną śmietankę
ubijam na sztywno.
Łączę śmietankę z masą truskawkową
mieszając delikatnie i rozlewam całość na dwie równe porcje.
W niewielkiej ilości bardzo
gorącej wody rozpuszczam 3 łyżeczki żelatyny i dodaję do jednej
porcji truskawek szybko mieszając. Wylewam masę truskawkową do tortownicy
(średnica 24cm) i odstawiam do lodówki żeby stężało.
Rozpuszczam 1 galaretkę według
przepisu na opakowaniu, studzę i też wkładam do lodówki.
Gdy masa truskawkowa już stężeje
układam na niej plasterki truskawek i zalewam tężejącą galaretką,
odstawiam do zastygnięcia do lodówki.
Następnie postępując w ten
sam sposób wylewam kolejną warstwę truskawkową a na wierzch kolejną
galaretkę.
Całość odstawiam na kilka godzin do
lodówki żeby dobrze zastygło.
Truskawkowiec gotowy :)
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz