Blok czekoladowy |
Blok czekoladowy czyli smak PRL-u. Przepis jest łatwy szybki i mało pracochłonny a blok słodki i kremowy. To jeden z moich smaków
dzieciństwa. Wypróbujcie.
Składniki potrzebne do przygotowania bloku czekoladowego:
- 400g pełnego mleka w proszku,
- 4 płaskie łyżki kakao,
- 1 szklanka cukru,
- 0,5 szklanki mleka,
- 200g masła,
- 200g herbatników,
- ulubione bakalie (u mnie żurawina i płatki migdałowe).
Sposób przygotowania bliku czekoladowego:
W garnuszku podgrzewam mleko, dodaję masło, mieszając dalej ogrzewam do
czasu aż wszystko się rozpuści.
Dodaje cukier oraz kakao i mieszam do połączenia składników, zdejmuję
z palnika i odstawiam żeby nieco ostygło.
Do ciepłej jeszcze masy dodaję porcjami mleko w proszku i miksuję
do uzyskania jednolitej masy.
Dodaję pokruszone herbatniki oraz bakalie, mieszam i przekładam do
keksówki wyłożonej folią spożywczą.
Odstawiam do wystudzenia do lodówki na kilka godzin.
Blok czekoladowy
gotowy.
SMACZNEGO :)
smak dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, mniam mniam :)
OdpowiedzUsuń