Tarta z porami |
Już na prawdę dawno miałam ochotę zrobić tartę z porami i jakoś
tak zeszło mniej więcej rok zanim wreszcie się udało i teraz żałuję że
dopiero teraz bo tarta jest bardzo smaczna. Przepis znalazłam tutaj. Zdziwiła
mnie dość mocno tak duża ilość masła ale teraz już wiem że dzięki temu ciasto
przypomina nieco ciasto francuskie. Wypróbujcie :)
Składniki potrzebne do przygotowania tarty z porami:
Ciasto:
- 200g mąki,
- 125g masła,
- 1 żółtko,
- 50 ml wody,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 2 dość duże pory,
- 250g boczku,
- 250ml śmietany 18%,
- 2 jajka,
- gałka muszkatołowa,
- pieprz i sól do smaku,
- pomidorki koktajlowe i natka pietruszki do dekoracji - opcjonalnie.
Sposób przygotowania tarty z porami:
Mąkę wsypuję do miski i dodaję utarte na tarce o grubych oczkach
twarde masło, żółtko, wodę oraz sól i zagniatam w gładkie ciasto,
którym wylepiam foremkę na tartę. Spód ciasta nakłuwam dość gęsto widelcem żeby
ciasto się nie wybrzuszyło i wkładam do lodówki na czas przygotowania
nadzienia.
Pory kroje wzdłuż na pół a nastepnie w półplasterki o grubości
około 3mm, boczek kroję w kostkę.
Smażę boczek na patelni aż się zarumieni i wytopi, nastepnie dodaję
pory i smażę aż zmiekną.
Wylewam do miski śmietanę, dodaję jajka i przyprawy i roztrzepuję
na jednolitą masę.
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 200oC i podpiekam sam
spód tarty przez około 15 - 20 minut.
Wykładam pory z boczkiem na podpieczony spód tarty, całość zalewam
śmietaną z jajkami i zapiekam przez około 40 minut.
Tarta z porami gotowa.
SMACZNEGO :)
Bardzo lubię tartę z porami, często robię różne wersje. Twoja wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTa tarta to strzał w 10! Wypróbowałam i jestem bardzo zadowolona z efektu :)
OdpowiedzUsuń