Zapiekanki z ciasta francuskiego |
Zapiekanki z ciasta francuskiego sprawdzają się świetnie w sytuacjach awaryjnych czyli przy okazji wizyty niezapowiedzianych gości, lub po prostu na szybką kolację na ciepło. Zrobienie ich to również fajny pomysł na „posprzątanie” lodówki z różnych resztek :). Można do nich dodać właściwie wszystko, a ciasto francuskie równie dobrze można zastąpić drożdżowym. Spróbujcie.
Składniki potrzebne do przygotowania
zapiekanek z ciasta francuskiego:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 2 jajka,
- 20 dag żółtego sera
I dodatkowo do wyboru:
- dowolna wędlina,
- boczek,
- mięso z kurczaka (np. z rosołu),
- papryka czerwona, zielona lub żółta,
- podduszona cukinia,
- podsmażone pieczarki,
- gotowany brokuł lub kalafior,
- cebula,
- szczypior,
- natka pietruszki,
lub co tam komu
przyjdzie do głowy :)
Sposób przygotowania zapiekanek
z ciasta francuskiego:
Wybrane składniki kroję w niezbyt
grubą kostkę. Jajka roztrzepuję w miseczce. Ser ścieram na tarce
o grubych oczkach. Łączę ze sobą wszystkie składniki, wykładam je
na rozłożony arkusz ciasta francuskiego i rozprowadzam równomiernie.
Sposób przygotowania zapiekanek z ciasta francuskiego |
Zwijam ciasto ze składnikami w roladę, kroję na „kromeczki”
o grubości około 1,5 cm i układam na wyłożonej papierem
do pieczenia blaszce.
Zapiekanki piekę przez około 15-20 minut (do zarumienienia)w rozgrzanym do 180oC piekarniku (termoobieg). Zapiekanki
z ciasta francuskiego gotowe.
SMACZNEGO :)
Świetne zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńPrzepis super! Zapiekanki palce lizać!!!
OdpowiedzUsuń