Kasza jaglana z cukinią i pokrzywą |
Kasza jaglana to najzdrowsza
z kasz, ma mnóstwo świetnych właściwości prozdrowotnych, jest lekkostrawna
i bezglutenowa. Obfituje w witaminy z grupy B, oraz lecytynę
która wspomaga naszą pamięć. Zawiera krzemionkę dzięki czemu ma leczniczy wpływ
na stawny oraz korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Ma
również właściwości antywirusowe i wysuszające stad świetnie sprawdza się przy
infekcjach. Ponad to zawiera antyoksydanty dzięki czemu ma działanie
przeciwnowotworowe.
Również pokrzywa jest bardzo zdrowa, można
ją dodawać do wielu dań, lub po prostu pić z niej napar. Najlepiej do tego
nadaje się młoda pokrzywa rosnąca gdzieś na uboczu, ze starszej rośliny
zbieramy jedynie te górne młode listki. Pokrzywa przestaje parzyć jeśli się ją
drobno posieka lub sparzy wrzątkiem. Roślina ta zawiera wapń, fosfor, żelazo, potas i jod, które
są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu. Posiada też witaminy: B2, C, K,
poprawia stan cery, paznokci i włosów nadając
im piękny połysk. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn,
wzmacnia układ odpornościowy, ma działanie antybakteryjne
i antywirusowe i antyalergiczne.
Mam nadzieję, że chociaż trochę zachęciłam was do tych
dwóch składników, jeśli tak spróbujcie kaszy jaglanej z cukinią i pokrzywą
:)
Składniki potrzebne do przygotowania kaszy
jaglanej z cukinią i pokrzywą (dla 3 osób):
- 1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej,
- 1 cebula,
- 1 większa cukinia,
- 2 garści liści pokrzywy,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- 1 płaska łyżeczka garam masali,
- 2 – 3 łyżki sosu sojowego,
- olej do smażenia,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania kaszy jaglanej z cukinią i pokrzywą:
Kaszę jaglaną prażę w suchym garnku, aż zacznie ładnie pachnieć a następnie
zalewam ją 3 szklankami wrzątku, solę (około 1 łyżeczkę) i gotuję nie
mieszając na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę i będzie
miękka.
Pokrzywę parzę i dość grubo siekam, kroję cebulę i cukinię w kostkę.
Rozgrzewam olej na patelni, szklę cebulę i dodaję garam masaę i kurkumę,
smażę przez chwilę mieszając i dodaję cukinię.
Gdy cukinia jest już dość miękka
ale jeszcze chrupka dodaję pokrzywę, sos sojowy i ugotowaną kaszę jaglaną,
mieszam, smażę wszystko razem przez jakieś 3 minutki i wykładam na miseczki
lub talerze.
Kasza jaglana z cukinią i pokrzywą gotowa :)
SMACZNEGO.
Uwielbiam kaszę jaglaną. Jakiś czas przeleżała u mnie w szafce, ale ostatnio do niej wróciłam.
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu coś z niej zrobić.
OdpowiedzUsuń