Zapiekanka z tortellini |
Składniki potrzebne do przygotowania
zapiekanki z tortellini:
Podstawa zapiekanki:
- 1 opakowanie dowolnego tortellini,
- 1 podwójny filet z kurczaka,
- 1 czerwona papryka,
- 200g fasoli szparagowej (może być mrożona),
- sól, pieprz i przyprawa do kurczaka.
Sos:
- 1 łyżka masła,
- 1 kopiasta łyżka mąki,
- 200g sera żółtego,
- gałka muszkatołowa,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania zapiekanki z tortellini:
Filet z kurczaka płuczę,
kroję w kostkę i podsmażam z przyprawami.
Tortellini gotuję zgodnie z przepisem
na opakowaniu.
Fasolkę szparagową gotuję tak aby
była prawie miękka i lekko chrupka.
Paprykę płuczę i kroję w kostkę.
Podgrzewam mleko tak aby było
ciepłe ale nie gorące.
W
rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę mieszam i podsmażam przez minutkę
a następnie dodaję mleko partiami ciągle mieszając. Dodaję starty na tarce
ser żółty i mieszam, aż do powstania jednolitego gęstego sosu,
doprawiam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Wszystkie
składniki łączę ze sobą, zalewam sosem, mieszam i zapiekam w rozgrzanym
do temperatury 200oC piekarniku przez około 20 minut.
Zapiekanka z tortellini gotowa :)
Zapiekanka z tortellini |
SMACZNEGO
Świetny pomysł na zapiekankę :)
OdpowiedzUsuńLubie takie zapiekane dania.
OdpowiedzUsuń