poniedziałek, 12 maja 2014

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami
Risotto ze szparagami
Rozpoczął się sezon na szparagi, więc śpieszmy się, aby w pełni nasycić się tym wspaniałym warzywem. Dziś u mnie na obiadek moje ulubione risotto z zielonymi szparagami. Wypróbujcie :)

Składniki potrzebne do przygotowania risotta ze szparagami (na 3 porcje):
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 300g ryżu arborio,
  • 1 niezbyt duża cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 750 ml bulionu,
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tarty parmezen.

Sposób przygotowania risotta ze szparagami:

Szparagi myję, łamię oddzielając zdrewniałą część (szparag sam najlepiej „wie” gdzie powinien się złamać ;))  i blanszuję wrzucając je do wrzącej osolonej wody na 2 -3 minuty.
Obieram i siekam cebulę.
Na patelni roztapiam masło i szklę na nim cebulę
Dodaję ryż i smażę aż zrobi się szklisty.
Całość zalewam winem a gdy ryż je wchłonie dolewam porcjami bulion. Smażę mieszając co jakiś czas do momentu aż ryż wchłonie wszystko i stanie się miękki. Jeśli zużyje już cały bulion a ryż jest jeszcze zbyt twardy dodaję odrobinę gorącej wody.
Kroję szparagi na kawałki o długości około 2 – 3 cm i dodaję je do ryżu.
Całość posypuje parmezanem, delikatnie mieszam i duszę jeszcze przez około 3 minuty na wolnym ogniu.
Risotto z zielonymi szparagami gotowe.

Risotto ze szparagami
Risotto ze szparagami

SMACZNEGO



Szparagi

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku