Risotto ze szparagami |
Składniki potrzebne do przygotowania
risotta ze szparagami (na 3 porcje):
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 300g ryżu arborio,
- 1 niezbyt duża cebula,
- 1 łyżka masła,
- 750 ml bulionu,
- ½ szklanki białego wytrawnego wina,
- sól i pieprz do smaku,
- tarty parmezen.
Sposób przygotowania risotta ze szparagami:
Szparagi myję, łamię oddzielając zdrewniałą
część (szparag sam najlepiej „wie” gdzie powinien się złamać ;)) i blanszuję
wrzucając je do wrzącej osolonej wody na 2 -3 minuty.
Obieram i siekam cebulę.
Na patelni roztapiam masło i szklę na nim
cebulę
Dodaję ryż i smażę aż zrobi się szklisty.
Całość zalewam winem a gdy ryż je wchłonie
dolewam porcjami bulion. Smażę mieszając co jakiś czas do momentu aż ryż
wchłonie wszystko i stanie się miękki. Jeśli zużyje już cały bulion a ryż
jest jeszcze zbyt twardy dodaję odrobinę gorącej wody.
Kroję szparagi na kawałki o długości około 2
– 3 cm i dodaję je do ryżu.
Całość posypuje parmezanem, delikatnie mieszam i duszę jeszcze przez
około 3 minuty na wolnym ogniu.
Risotto z zielonymi szparagami gotowe.
SMACZNEGO
Przepysznie wygląda, super pomysł :)
OdpowiedzUsuń