Risotto z grzybami |
Już od jakiegoś czasu
chciałam spróbować ugotować risotto. Przy ostatnich zakupach kupiłam specjalnie
dedykowany do tego dania ryż arborio i dziś przystąpiłam do dzieła.
Wybór padł na risotto z grzybami bo mam akurat całą puszkę grzybów
suszonych, których właściwie do niczego nie wykorzystywałam. Może będzie
wreszcie jakiś pomysł na ich zużycie.
Risotto wyszło
doskonałe a jego przygotowanie jest wręcz banalnie proste. Całym sekretem
udanego risotto jest odpowiedni ryż i dodatek białego wytrawnego wina, które
nadaje charakterystycznego smaku. Coś czuję że moja puszka z suszonymi
grzybami już niedługo będzie pusta :)
Składniki potrzebne do przygotowania
risotto z suszonymi grzybami (2 porcje):
- 200g ryżu arborio,
- pół garści suszonych grzybów,
- 0,5 litra bulionu,
- 1/3 szklanki wytrawnego białego wina,
- pół średniej wielkości cebuli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i świeżo zmielony pierz do smaku,
- łyżka posiekanej natki pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania risotto
z suszonymi grzybami:
Suszone grzyby zalewam gorącą
wodą tak żeby całe były zakryte (około pół szklanki) i pozostawiam
na 20 – 25 minut (wywaru nie wylewam).
Siekam cebulę, kroję grzyby
w paseczki.
Na patelni rozgrzewam oliwę
i szklę na niej cebulę, dodaję grzyby i smażę przez około 4
minuty.
Dodaję ryż i smażę aż zrobi
się szklisty.
Całość zalewam winem a gdy
ryż je wchłonie dolewam porcjami wywar z grzybów i bulion. Smażę
mieszając co jakiś czas do momentu aż ryż wchłonie wszystko i stanie się
miękki.
Wykładam risotto na talerze
i posypuję natką pietruszki.
Risotto z suszonymi grzybami
gotowe.
SMACZNEGO
Pysznosci :)
OdpowiedzUsuń