Naleśniki z mascarpone i truskawkami |
Dziś miałam ochotę na lekki obiad
na słodko. Wybór padł na naleśniki z mascarpone i truskawkami.
Przygotowuje się je szybko i na ogół wszystkie potrzebne składniki są pod
ręką (mascarpone można zastąpić innym serkiem np. homogenizowanym a truskawki
każdymi innymi owocami). Uczta była znakomita :) Spróbujcie.
Przepis podstawowy na naleśniki
znajdziecie tutaj.
Składniki potrzebne do
przygotowania nadzienia do naleśników z mascarpone i truskawkami:
- 1 opakowanie serka mascarpone (250g),
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią,
- 250g truskawek,
- kilka listków świeżej mięty,
- ½ szklanki śmietanki kremówki (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Serek mascarpone wykładam do
miski, dodaję łyżeczkę cukru z prawdziwa wanilią i mieszam dokładnie łyżką.
Truskawki kroję w plasterki,
siekam listki mięty.
Na gotowego naleśnika wykładam łyżkę
serka i rozsmarowuję na połowie placka.
Na serku układam plasterki
truskawek i posypuję posiekaną miętą.
Składam naleśnik „na cztery”.
Całość można polać ubitą śmietanką.
Naleśniki z mascarpone i truskawkami
gotowe.
SMACZNEGO
Kocham naleśniki, najlepsze na świecie!
OdpowiedzUsuńMascarpone i truskawki - lepiej być nie mogło :) To osobiście jedno z moich ulubionych nadzień do naleśników.
OdpowiedzUsuńnie moge na to patrzec *.*
OdpowiedzUsuńzapraszam na tortillę :)
taki obiad to prawdziwa rozkosz ;)
OdpowiedzUsuń