Cukinia faszerowana ricottą i suszonymi pomidorami |
Składniki potrzebne do
przygotowania cukinii faszerowanej ricottą i suszonymi pomidorami:
- 2 niewielkie cukinie,
- 150g serka ricotta,
- kilka suszonych pomidorów z oliwy (5-8),
- 50g startego żółtego sera,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- sól i pieprz do smaku,
- pół pęczka natki pietruszki,
Sposób przygotowania cukinii faszerowanej
ricottą i suszonymi pomidorami:
Cukinie myję, osuszam
i przekrawam wzdłuż.
Ostrożnie wydrążam łyżką miękkie wnętrze
tak żeby nie uszkodzić skórki (pozostawiam około 0,5cm miąższu przy skórce).
Suszone pomidory kroję w paseczki,
ser żółty ścieram na grubych oczkach a parmezan na drobnych oczkach tarki,
siekam natkę pietruszki.
Połowę miąższu cukinii siekam drobno
i wrzucam do miski, dodaję ricottę, jajko, suszone pomidory oba rodzaje
serów i natkę pietruszki, całość mieszam dokładnie i doprawiam solą
oraz pieprzem do smaku.
Cukinie nadziewam gotowym farszem,
układam w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
i zapiekam
w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku przez około
40 minut (do czasu aż cukinia zmięknie a wierzch się zarumieni).
Cukinia faszerowana ricottą
i suszonymi pomidorami gotowa.
SMACZNEGO.
Dzięki za miły komentarz i wypróbowanie przepisu :) Twoje cukinie wyglądają równie pysznie i znów mam na nie chęć, a dobrze się składa bo mam 10 sztuk świeżych z działeczki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Jeszcze nigdy nie jadłam ricotty, ale za faszerowaną cukinią przepadam, więc chętnie bym ją wypróbowała w tej wersji :)
OdpowiedzUsuńświetne są faszerowane warzywa latem:) pycha:)
OdpowiedzUsuń