Cebularze |
No to koniec lenistwa :) Przerwa była bardzo długa, bo to już aż osiem miesięcy niepisania, ale dość tego :) Czas reaktywować bloga więc dziś w menu cebularze czyli bułki drożdżowe z cebulą. Moją wersję wzbogaciłam jeszcze pieczarkami i serem i oto co wyszło. Spróbujecie?
Składniki potrzebne do przygotowania cebularzy:
na ciasto:
- 500g maki pszennej,
- 1 opakowanie drożdży suszonych lub opcjonalnie 25g świeżych drożdży,
- 1 jajko,
- łyżeczka cukru,
- szklanka mleka,
- 100g masła,
- pół łyżeczki soli.
na nadzienie:
- 4 duże cebule,
- 500g pieczarek,
- 150 g żółtego sera,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania cebularzy:
Mąkę, suszone drożdże, cukier i sól mieszam w misce, dodaję roztopione i przestudzone masło, jajko i lekko podgrzane mleko i wyrabiam na gładkie i elastyczne ciasto i odstawiam ma około godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Pieczarki myję, kroję w plastry i duszę na patelni z odrobina soli i pieprzu do momentu aż odparuje cały sok.
Cebulę obieram ze skórki, kroję w półplasterki i duszę na niewielkiej ilości oleju do momentu aż zmięknie.
Z ciasta formuję bułeczki, spłaszczam je, na wierzchu układam pieczarki na nich cebulę i całość posypuję startym żółtym serem.
Tak przygotowane cebularze piekę w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 20 minut.
Cebularze |
Smacznego :)
Z chęcią bym spróbowała, wyglądają apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńmmmm wypróbuję na pewno:) witamy wśród żywych:p tez planuję reaktywację bloga...:D
OdpowiedzUsuń