Knedle ze śliwkami |
Składniki potrzebne do
przygotowania knedli ze śliwkami (wyszło mi 15 dość dużych knedli):
- 0,5kg ziemniaków (waga po obraniu ze skórki),
- około 1 szklanka mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- około 0,5kg – 0,75kg śliwek,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka mąki krupczatki lub kaszy manny,
- 2 czubate łyżki tartej bułki,
- 1/4 kostki masła
Sposób przygotowania knedli ze
śliwkami:
Obrane ze skórki ziemniaki gotuję
w osolonej wodzie do miękkości.
Śliwki płuczę i pozbawiam
pestek, dodaję do nich 2 łyżki cukru i jeśli są soczyste również 1 łyżkę
mąki krupczatki lub kaszy manny.
Odcedzam ziemniaki a gdy już
przestygną przeciskam je przez praskę. Dodaję mąkę pszenną i mąkę
ziemniaczaną oraz jajko i wyrabiam gładkie ciasto. W zależności od tego
jak mokre są ziemniaki może się okazać, że potrzeba nieco mniej lub więcej
mąki. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
W dużym garnku zagotowuję wodę
z 1 łyżką soli.
Z ciasta formuję kulki,
rozpłaszczam je i zawijam śliwki tworząc kulki.
Do gotującej się wody wrzucam
knedle, delikatnie mieszam łyżką żeby nie przywarły do dna i gotuję na
wolnym ogniu. Po wypłynięciu knedli kontynuuję gotowanie jeszcze przez około
3 – 4 minuty.
Bułkę tarta wrzucam na rozgrzana patelnię i mieszam do czasu aż się zarumieni, dodaje masło i ciągle mieszając czekam aż się roztopi. Tak przygotowaną bułką polewam knedle i posypuje je jeszcze odrobina cukru.
Knedle ze śliwkami gotowe.
SMACZNEGO :)
uwielbiam knedelki :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają - ale dlaczego jest w nich tak dużo maki ziemniaczanej - nie wychodzą twarde?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
No rzeczywiście, pomyłka w przepisie, oczywiście 3 łyżki mąki ziemniaczanej, no i knedle wychodzą idealne :) Dziękuję za uwagę.
Usuńbardzo dziękuję Ci za przepyszny przepis, kolejny już zresztą. Knedelki wyszły fantastiko:)
Usuńpozdrawiam
iza