Sezon na rabarbar w pełni, zapraszam więc na bezglutenowe
kruche ciasto z rabarbarem i pianką :)
- szklanka mąki ryżowej,
- szklanka mąki kukurydzianej,
- szklanka mąki ziemniaczanej,
- kostka masła,
- ¾ szklanki cukru,
- 5 żółtek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki naturalnego jogurtu kokosowego lub śmietany
Pianka:
- 2 budynie bezglutenowe (ja użyłam malinowych dlatego pianka jest różowa),
- 5 białek,
- ½ szklanki cukru.
Nadzienie:
- 1 kg rabarbaru,
- 4 łyżki cukru,
- 3 łyżki bezglutenowej bułki tartej (bułka wchłonie sok z rabarbaru dzięki czemu ciasto nie będzie zbyt mokre)
Sposób przygotowania:
Białka oddzielam od żółtek – żółtka wrzucam do
szklanki a białka do miski, w której można będzie je ubić.
Laski rabarbaru obieram ze skórki i kroję na kawałki
około 1 cm.
Mąki, cukier i proszek do pieczenia mieszam ze sobą na
stolnicy, dodaję masło i siekając mieszam je z pozostałymi składnikami.
Zgarniam wszystkie składniki, robię z nich „górkę”, a w niej wgłębienie, coś
jak krater wulkanu, do którego wrzucam żółtka i jogurt kokosowy. Zagniatam
ciasto, początkowo delikatnie żeby płynne składniki nie wypłynęły a później już
z większą siłą. I tak oto zrobiłam
kruche ciasto bezglutenowe.
Dzielę ciasto na 3 równe części, jedną odkładam do
lodówki a dwie pozostałe łączę ze sobą i rozwałkowuję na placek o grubości
około 5 mm. Wykładam nim tortownicę o średnicy 25cm (spód i brzegi). (Tortownicę
można też po prostu wylepić ciastem ale ja jakoś wolę wałkować ;) ). Smaruję
cisto odrobiną białka i rozkładam na nim rabarbar, posypuję cukrem i bułką
tartą.
Do białek dodaję odrobinę soli i ubijam je na sztywno,
ciągle mieszając dodaję cukier i budynie w proszku. Wykładam piankę na
rabarbar.
Wyjmuję resztę cista z lodówki i ścieram na tarce o
grubych oczkach wprost na piankę, starając się zrobić równą warstwę.
Wkładam ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180oC
i piekę przez około godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz