niedziela, 19 maja 2019

Kruche ciasto bezglutenowe z rabarbarem i pianką


Kruche ciasto bezglutenowe z rabarbarem i pianką
Kruche ciasto bezglutenowe z rabarbarem i pianką
Sezon na rabarbar w pełni, zapraszam więc na bezglutenowe kruche ciasto z rabarbarem i pianką :)


Składniki potrzebne do przygotowania kruchego ciasta bezglutenowego:
  • szklanka mąki ryżowej,
  • szklanka mąki kukurydzianej,
  • szklanka mąki ziemniaczanej,
  • kostka masła,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu kokosowego lub śmietany
Pianka:
  • 2 budynie bezglutenowe (ja użyłam malinowych dlatego pianka jest różowa),
  • 5 białek,
  • ½ szklanki cukru.
Nadzienie:
  • 1 kg rabarbaru,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 łyżki bezglutenowej bułki tartej (bułka wchłonie sok z rabarbaru dzięki czemu ciasto nie będzie zbyt mokre)
Sposób przygotowania:
Białka oddzielam od żółtek – żółtka wrzucam do szklanki a białka do miski, w której można będzie je ubić.
Laski rabarbaru obieram ze skórki i kroję na kawałki około 1 cm.
Mąki, cukier i proszek do pieczenia mieszam ze sobą na stolnicy, dodaję masło i siekając mieszam je z pozostałymi składnikami. Zgarniam wszystkie składniki, robię z nich „górkę”, a w niej wgłębienie, coś jak krater wulkanu, do którego wrzucam żółtka i jogurt kokosowy. Zagniatam ciasto, początkowo delikatnie żeby płynne składniki nie wypłynęły a później już z większą siłą.  I tak oto zrobiłam kruche ciasto bezglutenowe.
Dzielę ciasto na 3 równe części, jedną odkładam do lodówki a dwie pozostałe łączę ze sobą i rozwałkowuję na placek o grubości około 5 mm. Wykładam nim tortownicę o średnicy 25cm (spód i brzegi). (Tortownicę można też po prostu wylepić ciastem ale ja jakoś wolę wałkować ;) ). Smaruję cisto odrobiną białka i rozkładam na nim rabarbar, posypuję cukrem i bułką tartą.
Do białek dodaję odrobinę soli i ubijam je na sztywno, ciągle mieszając dodaję cukier i budynie w proszku. Wykładam piankę na rabarbar.
Wyjmuję resztę cista z lodówki i ścieram na tarce o grubych oczkach wprost na piankę, starając się zrobić równą warstwę.
Wkładam ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180oC i piekę przez około godzinę.
Kruche ciasto bezglutenowe z rabarbarem i pianką gotowe.

Kruche ciasto bezglutenowe z rabarbarem i pianką
Kruche ciasto bezglutenowe z rabarbarem i pianką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku