![]() |
Makaron z groszkiem |
Makaron z groszkiem gości na naszym
stole już od kilku lat. Jest jednym dań
z grupy „obiad awaryjny” bo wszystkie składniki zazwyczaj są w domu a czas
przygotowania nie przekracza w zasadzie czasu gotowania makaronu. Makaron z
groszkiem zdumiewa swoją prostotą i smakiem … czasem najlepsze jest to
najprostsze …
Składniki potrzebne do przygotowania
makaronu z groszkiem:
- pół opakowania drobnego makaronu bezglutenowego lub zwykłego (ok 200-250g),
- ok 300 g mrożonego groszku,
- 1 niewielka cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek parmezanu,
- łyżka masła,
- sól do gotowania makaronu i groszku
Sposób przygotowania makaronu z
groszkiem.
Makaron i groszek gotuję
oddzielnie w dwóch garnkach zgodnie z przepisami na opakowaniach.
Pokrojoną drobno cebulę oraz
posiekany czosnek delikatnie szklę na maśle, często mieszając żeby się nie
przypaliło.
Dorzucam na patelnię odcedzony
makaron i groszek, mieszam, posypuję startym parmezanem, podsmażam mieszając jeszcze
przez jakieś 3 minuty.
Makaron z groszkiem gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz