Musaka |
Nigdy jeszcze nie jadłam i nie robiłam musaki, czyli dania na bazie
bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów. W skrócie można powiedzieć,
że to taka lasagne w której makaron zastąpiono smażonym bakłażanem. Musaka
z tego przepisu wyszła super i bardzo wszystkim smakowała. Polecam.
Składniki potrzebne do przygotowania musaki:
- 2 średniej wielkości bakłażany,
- 60 dag mięsa mielonego,
- puszka pomidorów w zalewie,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 czubate łyżki startego żółtego sera,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- 1 jajko,
- 1,25 szklanki mleka,
- gałka muszkatołowa,
- oregano,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania musaki:
Bakłażany płuczę, kroję wzdłóż na plastry o grubości około 1cm obsypuję
solą i odstawiam na około 2 godziny żeby stracił goryczkę. Po tym
czasie płuczę z soli, osuszam papierowym ręcznikiem i obsmażam na
niewielkiej ilości oleju (ilośc oleju nie powinna być zbyt duża ponieważ
bakłażan chłonie go jak gąbka).
Na oddzielnej patelni podsmażam przyprawione
solą, pieprzem i oregano mięso mielone. Pomidory z puszki miksuję
z dodatkiem czosnku i dodaję do mięsa. Całość duszę przez około
5 minut.
W posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym układam warstwę
bakłażanów, wykładam na to masę miesną, nastepnie znów warstwę bakłażanów i
masę mięsną.
Masło rozgrzewam na patelni, dodaję mąkę,podsmażam intensywnie mieszając
przez chwilę żeby mąka nie była surowa i zalewam stopniowo partiami mleka
mieszając ciągle, żeby nie powstały grudki. Dodaję starty żółty ser
i gałkę muszkatołową do smaku, mieszam i wylewam na wierzch musaki.
Całość zapiekam w rozgrzanym do temperatury 180oC przez
około 50 minut.
Musaka gotowa.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz