niedziela, 15 września 2013

Musaka

Musaka
Musaka
Nigdy jeszcze nie jadłam i nie robiłam musaki, czyli dania na bazie bakłażana, mielonego mięsa i pomidorów. W skrócie można powiedzieć, że to taka lasagne w której makaron zastąpiono smażonym bakłażanem. Musaka z tego przepisu wyszła super i bardzo wszystkim smakowała. Polecam.


Składniki potrzebne do przygotowania musaki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany,
  • 60 dag mięsa mielonego,
  • puszka pomidorów w zalewie,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 czubate łyżki startego żółtego sera,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 jajko,
  • 1,25 szklanki mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.
Sposób przygotowania musaki:

Bakłażany płuczę, kroję wzdłóż na plastry o grubości około 1cm obsypuję solą i odstawiam na około 2 godziny żeby stracił goryczkę. Po tym czasie płuczę z soli, osuszam papierowym ręcznikiem i obsmażam na niewielkiej ilości oleju (ilośc oleju nie powinna być zbyt duża ponieważ bakłażan chłonie go jak gąbka). 
Na oddzielnej patelni podsmażam przyprawione solą, pieprzem i oregano mięso mielone. Pomidory z puszki miksuję z dodatkiem czosnku i dodaję do mięsa. Całość duszę przez około 5 minut. 
W posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym układam warstwę bakłażanów, wykładam na to masę miesną, nastepnie znów warstwę bakłażanów i masę mięsną.
Masło rozgrzewam na patelni, dodaję mąkę,podsmażam intensywnie mieszając przez chwilę żeby mąka nie była surowa i zalewam stopniowo partiami mleka mieszając ciągle, żeby nie powstały grudki. Dodaję starty żółty ser i gałkę muszkatołową do smaku, mieszam i wylewam na wierzch musaki.
Całość zapiekam w rozgrzanym do temperatury 180oC przez około 50 minut.

Musaka gotowa.

Musaka
Musaka
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku