Makaron z szynką i groszkiem |
Składniki potrzebne do
przygotowania makaronu z szynką i groszkiem:
- 200g makaronu pełnoziarnistego,
- 1 szklanka mrożonego groszku,
- 1 niewielka cebula,
- 200g chudej szynki,
- 3 łyżki niskotłuszczowej śmietany lub jogurtu greckiego,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1 łyżki oliwy do smażenia,
- sól i pieprz do smaku,
- tarty parmezan do posypania.
Sposób przygotowania makaronu
z szynką i groszkiem:
Makaron gotuję w osolonej
wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Groszek gotuję na parze używając torebek
do gotowania na parze w mikrofalówce (zajmuje to około 3-4 minuty), można
go również ugotować w zwykły sposób w wodzie, ale wtedy tracimy wiele
cennych witamin i mikroelementów.
Cebulę kroję w piórka, szynkę
w kostkę.
Rozgrzewam oliwę na patelni,
podsmażam cebulę do momentu zeszklenia. Dodaję szynkę i przyprawy, smażę
przez chwilę, dodaję podgotowany groszek i smażę jeszcze przez około 1 minutę.
Na koniec dodaję śmietanę i ugotowany makaron, mieszam, posypuję całość
tartym parmezanem i wykładam na talerze.
Makaron z szynka i groszkiem
gotowy.
SMACZNEGO
ciekawe składniki,wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuń