piątek, 3 maja 2013

Makaron z szynką i groszkiem

Makaron z szynką i groszkiem
Makaron z szynką i groszkiem
Makaron z szynką i groszkiem to kolejne szybkie danie, czyli takie jakie lubię przygotowywać najbardziej w ciągu pracowitego tygodnia. Jest smaczne i pożywne, a jego wartość można dodatkowo podnieść używając makaronu pełnoziarnistego. Wypróbujcie:


Składniki potrzebne do przygotowania makaronu z szynką i groszkiem:

  • 200g makaronu pełnoziarnistego,
  • 1 szklanka mrożonego groszku,
  • 1 niewielka cebula,
  • 200g chudej szynki,
  • 3 łyżki niskotłuszczowej śmietany lub jogurtu greckiego,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżki oliwy do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tarty parmezan do posypania.

Sposób przygotowania makaronu z szynką i groszkiem:

Makaron gotuję w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Groszek gotuję na parze używając torebek do gotowania na parze w mikrofalówce (zajmuje to około 3-4 minuty), można go również ugotować w zwykły sposób w wodzie, ale wtedy tracimy wiele cennych witamin i mikroelementów.
Cebulę kroję w piórka, szynkę w kostkę.
Rozgrzewam oliwę na patelni, podsmażam cebulę do momentu zeszklenia. Dodaję szynkę i przyprawy, smażę przez chwilę, dodaję podgotowany groszek i smażę jeszcze przez około 1 minutę. Na koniec dodaję śmietanę i ugotowany makaron, mieszam, posypuję całość tartym parmezanem i wykładam na talerze.
Makaron z szynka i groszkiem gotowy.

Makaron z szynką i groszkiem
Makaron z szynką i groszkiem

SMACZNEGO

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku