niedziela, 1 września 2013

Ogórki w zalewie z miodem i chili

Ogórki w zalewie z miodem i chili
Ogórki w zalewie z miodem i chili

Sezon ogórkowy ma się już ku końcowi, więc najwyższy czas na ogórki w zalewie z miodem i chili. Przepis, który dostałam od Ani od razu wydał mi się ciekawy, zakupiłam więc ogórki i do roboty :) Ogórki mają bardzo fajny i ciekawy smak zbliżony do korniszonów tyle że złamany słodyczą miodu z lekko wyczuwalną ostrością chili. Spróbujcie :)


Składniki potrzebne do przygotowania ogórków w zalewie z miodem i chili (6 – 7 słoiczków po dżemie):
  • 2 kg niewielkich ogórków,
Zalewa:
  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 3 łyżki miodu,
  • płaska łyżeczka chili,
Przyprawy:
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • czosnek,
  • gorczyca.
Sposób przygotowania ogórków w zalewie z miodem i chili:
Ogórki płuczę, kroję wzdłuż na połówki lub ćwiartki – w zależności od wielkości ogórka, oprószam solą wykładam na sito i odstawiam na około 3 godziny żeby puściły sok.
Po tym czasie odlewam sok, a ogórki wkładam do słoików oraz do każdego dodaję jeden mały listek laurowy, jedno ziarno ziela angielskiego, ząbek czosnku oraz kilka ziaren gorczycy.
Przygotowuję zalewę zagotowując wodę i ocet z cukrem, miodem oraz chili i wlewam gorącą do słoików.
Słoiki zakręcam i ustawiam nakrętką do dołu.
Ogórki w zalewie z miodem i chili gotowe.
SMACZNEGO :)

Zapasy na zimę - I edycja 2013

1 komentarz:

  1. Właśnie robię ogórki z pani przepisu, wyglądają smacznie, mam nadzieję, że i dobrze smakują :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku