Ogórki w zalewie z miodem i chili |
Składniki potrzebne do
przygotowania ogórków w zalewie z miodem i chili (6 – 7
słoiczków po dżemie):
- 2 kg niewielkich ogórków,
Zalewa:
- 2 szklanki wody,
- 1 szklanka octu,
- 0,5 szklanki cukru,
- 3 łyżki miodu,
- płaska łyżeczka chili,
Przyprawy:
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- czosnek,
- gorczyca.
Sposób przygotowania ogórków
w zalewie z miodem i chili:
Ogórki płuczę, kroję wzdłuż na
połówki lub ćwiartki – w zależności od wielkości ogórka, oprószam solą
wykładam na sito i odstawiam na około 3 godziny żeby puściły sok.
Po tym czasie odlewam sok,
a ogórki wkładam do słoików oraz do każdego dodaję jeden mały listek
laurowy, jedno ziarno ziela angielskiego, ząbek czosnku oraz kilka ziaren gorczycy.
Przygotowuję zalewę zagotowując wodę
i ocet z cukrem, miodem oraz chili i wlewam gorącą do słoików.
Słoiki zakręcam i ustawiam
nakrętką do dołu.
Ogórki w zalewie
z miodem i chili gotowe.
SMACZNEGO :)
Właśnie robię ogórki z pani przepisu, wyglądają smacznie, mam nadzieję, że i dobrze smakują :-)
OdpowiedzUsuń