Zupa węgierska |
Wypróbujcie :)
Przepis pochodzi z książki
„Kuchnia Polska. Przepisy dawne i nowe”
Składniki potrzebne do
przygotowania zupy węgierskiej:
- 25 dag dobrej kiełbasy,
- ¾ l bulionu,
- 30 dag ziemniaków,
- 2 czerwone papryki,
- 1 cebula,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- olej do smażenia,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- ½ łyżeczki kminku,
- ½ łyżeczki majeranku,
- sól i pieprz do smaku,
- kwaśna śmietana oraz posiekana natka pietruszko – opcjonalnie.
Sposób przygotowania zupy
węgierskiej:
Cebulę i ziemniaki obieram
i kroję w kostkę.
Paprykę płuczę, pozbawiam gniazd
nasiennych i kroję w kostkę, kiełbasę również kroję w kostkę.
Kiełbasę podsmażam na niewielkiej
ilości oleju, gdy jest już lekko zarumieniona dodaję cebulę i czekam aż
się zeszkli. Następnie dodaję pokrojone ziemniaki oraz paprykę i wszystko
podsmażam przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Podsmażone składniki przekładam
do gotującego się bulionu, dodaję koncentrat pomidorowy oraz przyprawy
i gotuję aż ziemniaki staną się miękkie.
Gorącą zupę wylewam na talerze.
Można dodać wtedy po łyżeczce śmietany oraz całość oprószyć posiekaną natka
pietruszki.
Zupa węgierska gotowa.
SMACZNEGO :)
Zrobię jeszcze w tym tygodniu ;)
OdpowiedzUsuńWczoraj królowała na stole, zupka pyszna wszyscy jedli że na dokładkę zabrakło. Super przepisy już z kilku skorzystałam:)
OdpowiedzUsuń