Papryka faszerowana |
Składniki potrzebne do przygotowania
papryki faszerowanej:
- 6 czerwonych papryk o płaskim spodzie,
- 60 dag mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z udźca indyka),
- 150g ryżu ( w moim przypadku basmati),
- 150 – 200g fety,
- 1 łyżeczka tymianku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania papryki
faszerowanej:
Ryż gotuję na sypko zgodnie
z przepisem na opakowaniu.
Mięso podsmażam na rozgrzanym
oleju, przyprawiam pieprzem i tymiankiem. Do podsmażonego mięsa dodaję
fetę i dokładnie rozprowadzam. Gdy składniki się połączą próbuję i ewentualnie
delikatnie dosalam. Łączę mięso z ryżem i mieszam.
Paprykę płuczę, odcinam wierzch i usuwam
gniazda nasienne i wszystkie pestki. Delikatnie solę papryki w środku.
Papryki przygotowane do faszerowania |
Nakładam farsz do papryk, każdą przykrywam odciętą częścią i układam na blaszce.
Nadziane papryki :) |
Nalewam do blaszki odrobinę wody, całość przykrywam folią aluminiową i zapiekam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200oC przez około 25 minut, zdejmuję folię i kontynuuję pieczenie przez kolejne 15 minut.
Papryka faszerowana gotowa.
Papryka faszerowana |
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz