Muffinki pomarańczowe |
Dziś kolejna odsłona muffinek czyli - muffinki pomarańczowe.
Znalazłam wczoraj przepis na muffinki cytrynowe i postanowiłam dokonać
niewielkich modyfikacji. Muffiny wyszły rewelacyjne, miękkie puszyste z chrupką
skórką i delikatną nutą pomarańczy. Przekonajcie się sami.
Składniki potrzebne do przygotowania muffinek
pomarańczowych:
Składniki suche:
- 2 szklanki maki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody,
- pół opakowania płatków migdałowych.
Składniki mokre:
- 100 ml mleka,
- sok z dwóch pomarańczy,
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- 75g stopionego masła,
- 1 jako.
Sposób przygotowania muffinek pomarańczowych:
W małej misce mieszam składniki mokre, w dużej
misce składniki suche. Łączę zawartość obu misek i mieszam łyżką przez
chwilę do połączenia składników. Wykładam cisto do foremek na muffinki i piekę
przez około 20 - 25 minut w rozgrzanym do temperatury 180oC
piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy muffinki na pewno są już
gotowe. Wyjmuję muffiny pomarańczowe z piekarnika i studzę na kratce,
ale na ogół wszystkim nie udaje się do końca ostygnąć.
ŻYCZĘ SMACZNEGO
Dobre!
OdpowiedzUsuń