Krokiety z pieczarkami |
Naleśniki - krokiety doskonałe solo lub w towarzystwie czystego
czerwonego barszczu. Chodziły za mną już od jakiegoś czasu i w końcu
zabrałam się za ich zrobienie. Najbardziej lubię właśnie tą wersję z pieczarkami.
Do farszu dodaję sporo natki pietruszki dla aromatu oraz topiony serek
śmietankowy, który delikatnie przełamuje smak pieczarek i sprawia, że
farsz jest bardziej zwarty i nie wysypuje się z naleśników.
Wypróbujcie.
Składniki potrzebne do przygotowania krokietów z pieczarkami:
- 70dag pieczarek,
- 3 trójkąty topionego serka śmietankowego,
- pęczek natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 jajka,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania krokietów z pieczarkami:
Pieczarki myję i kroję w drobną kostkę, siekam natkę pietruszki.
Na rozgrzany olej wrzucam pokrojone pieczarki, solę do smaku i smażę
na średnim ogniu do momentu aż odparuje cały sok. Dodaję serki topione i mieszam
aż do ich rozpuszczenia i połączenia z pieczarkami. Na koniec dodaję
natkę pietruszki oraz pieprz i mieszam przez chwilę.
Na usmażone uprzednio naleśniki nakładam farsz pieczarkowy, rozkładam go
równo i składam krokiety.
Wybijam jajka do miseczki i mieszam je do połączenia białka z żółtkiem.
Każdego krokieta panieruję zamaczając go w jajku a następnie
obtaczając w bułce tartej.
Na rozgrzanym oleju smażę krokiety z każdej strony do zarumienienia.
Krokiety z pieczarkami gotowe.
SMACZNEGO :)
Przepiękne:-)
OdpowiedzUsuń