Zapiekanki z pieczarkami |
Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanek z pieczarkami:
- 4 średnie bagietki,
- 20 dag żółtego sera,
- 1kg pieczarek,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- 0,5 płaskiej łyżeczki garam masali,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania zapiekanek z pieczarkami:
Pieczarki płuczę dokładnie, kroję w półplasterki o grubości około
2-3mm.
Rozgrzewam odrobinę oleju na patelni i wrzucam pieczarki. Doprawiam
solą, pieprzem oraz garam masalą do smaku i smażę aż prawie cały sok
wyparuje, na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki.
Bagietki kroję wzdłuż na połówki i rozkładam na nich usmażone
pieczarki.
Całość posypuję obficie startym na tarce o grubych oczkach żółtym
serem.
Zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez około 15 -
20 minut.
Zapiekanki z pieczarkami gotowe.
SMACZNEGO :)
Czy taka zapiekanka smakuje jak "z budki" nad morzem? :D Wiem, głupie pytanie, ale od jakiegoś czasu zastanawiam się, czy da się w trochę zdrowszej wersji odtworzyć ten smak ;)
OdpowiedzUsuńHmmmm... To pewnie zależy z której budki ;)
UsuńGeneralnie to bułka z pieczarkami i serem pewnie wszędzie smakuje dość podobnie :) Różnice to zapewne kwestia rodzaju bułki i doprawienia farszu - a to już można zrobić wedle własnego uznania i smaku.
Apetycznie i chrupiąco wyglądają te zapiekanki:) Bardzo lubię przyprawę garam masala, choć wiem że jest trudno dostępna.Ja garam masala używam z NPS-MIX, dostępne na www.najlepszeprzyprawyswiata.pl
OdpowiedzUsuń