Zupa dyniowa |
Moje pierwsze podejście do zupy dyniowej można określić mianem wielkiej
porażki. Dziś tak źle już nie było a nawet było całkiem nieźle bo zupa
zniknęła w całości. Wszystko za sprawą przepisu z bloga mniam... mniam... który
zainteresował mnie od razu gdyż zupę doprawia sie kuminem i imbirem
a bardzo lubię obie te przyprawy.Zupa ma charakterystyczny orientalny
smak, jest dość gęsta i sycąca. Spróbujcie.
Składniki potrzebne do przygotowania zupy dyniowej:
- 1 kg dyni,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka białej fasoli,
- 1 łyżeczka czerwonej papryki,
- 1 łyżeczka imbiru w proszku,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski),
- 1 łyżeczka kurkumy,
- sól i pieprz do smaku,
- 500 ml bulionu,
- natka pietruszki,
- jogurt.
Sposób przygotowania zupy dyniowej:
Dynie obieram ze skórki i kroję w kostkę, siekam cebulę i czosnek.
W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulę oraz czosnek przez
około minutę, dodaję dynię i smażę przez około 10 minut. Dodaję paprykę,
kumin i kurkumę, mieszam i smażę przez jeszcze około 3 minuty.
Całość zalewam gorącym bulionem i gotuję pod przykryciem na niewielkim
ogniu przez około 10 minut.
Miksuję zawartość garnka na jednolitą masę blenderem,doprawiam ewentualnie
solą i pieprzem, dodaję odcedzoną fasolę i podgrzewam przez chwilę.
Podaję z kleksem śmietany i natką zielonej pietruszki.
Zupa dyniowa gotowa.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz