sobota, 16 listopada 2013

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa
Zupa dyniowa
Moje pierwsze podejście do zupy dyniowej można określić mianem wielkiej porażki. Dziś tak źle już nie było a nawet było całkiem nieźle bo zupa zniknęła w całości. Wszystko za sprawą przepisu z bloga mniam... mniam... który zainteresował mnie od razu gdyż zupę doprawia sie kuminem i imbirem a bardzo lubię obie te przyprawy.Zupa ma charakterystyczny orientalny smak, jest dość gęsta i sycąca. Spróbujcie.



Składniki potrzebne do przygotowania zupy dyniowej:

  • 1 kg dyni,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka białej fasoli,
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski),
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 500 ml bulionu,
  • natka pietruszki,
  • jogurt.

Sposób przygotowania zupy dyniowej:

Dynie obieram ze skórki i kroję w kostkę, siekam cebulę i czosnek.
W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulę oraz czosnek przez około minutę, dodaję dynię i smażę przez około 10 minut. Dodaję paprykę, kumin i kurkumę, mieszam i smażę przez jeszcze około 3 minuty.
Całość zalewam gorącym bulionem i gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 10 minut.
Miksuję zawartość garnka na jednolitą masę blenderem,doprawiam ewentualnie solą i pieprzem, dodaję odcedzoną fasolę i podgrzewam przez chwilę.
Podaję z kleksem śmietany i natką zielonej pietruszki.
Zupa dyniowa gotowa.

Zupa dyniowa
Zupa dyniowa

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku