Pączki z ricotty |
Niebawem tłusty czwartek więc na blogu nie może zabraknąć przepisu na
pączki a raczej małe pączusie ;). Można powiedzieć, że to pączki ekspresowe bo robi się je bardzo szybko, ale też i bardzo szybko znikają. Pączki
z ricotty po raz pierwszy jadłam u mojej sąsiadki. Przyszłam akurat
gdy zaczynała smażyć i wydaje mi się, że po usmażeniu przetrwały najwyżej
15 minut. Aby moich pączków nie spotkał ten sam los i mogły pobyć na świecie
trochę dłużej dziś przygotowałam je z podwójnej porcji no i mogę
powiedzieć, że po 3 godzinach leżenia na stole zostały tylko 4 :). Są
wyśmienite. Spróbujcie a nie będziecie żałować :)
Przepis zaczerpnięty z bloga Na Dokładkę...
Składniki potrzebne do przygotowania pączków:
- 250g serka ricotta,
- 2 jajka,
- 90g mąki,
- 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania pączków z ricotty:
Ser miksuję z jajkami, dodaję resztę składników i dokładnie mieszam,
aż powstanie gładkie cisto.
Na patelni lub w garnku rozgrzewam olej (ok 2cm
głębokości) i nakładam porcje ciasta na tłuszcz (najlepiej zrobić to przy
pomocy 2 łyżeczek tzn na jedną nabieram masę a drugą zdejmuję ją z łyżeczki
do gorącego oleju).
Pączki smażę na złoty kolor przekręcając co chwilę
a następnie odsączam je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
i posypuję cukrem pudrem.
Paczki z ricotty gotowe.
SMACZNEGO :)
Pączki wyglądają obłędnie. Zjadłabym.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na pączki z ziemnikaów
Z ricotty nigdy nie jadłam. Śliczne są i pewnie bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj pyszne, pyszne, chyba w tym tygodniu zrobię powtórkę :) Polecam :)
Usuń