Owsianka z |
Dziś przepis absolutnie śniadaniowy
– czyli owsianka. Gdy byłam mała moja mama często robiła owsiankę na śniadanie
i nazywała to „płatki owsiane na mleku” :) Od tamtej pory minęło
trochę czasu i jakoś o owsiance zapomniałam zupełnie, przypomniała mi
siostra i tak oto odnalazłam smak dzieciństwa :) Moja owsianka jest nieco
gęściejsza niż mojej mamy no i ja dodaję jeszcze różne dodatki ale grunt
to podstawa ;) Jeśli ktoś woli rzadszą wersję można dodać więcej mleka aż
do uzyskania pożądanej konsystencji. Polecam wszystkim zabieganym bo czas
przygotowania to krótka chwila a ciepłe śniadanie poprawia humor na cały
dzień :)
I jeszcze kilka słów o walorach
zdrowotnych płatków owsianych:)
Płatki owsiane są bogate w żelazo,
magnez, cynk, potas, fosfor, wapń, witaminy B1, B6, E, kwas foliowy, oraz
zawierają pierwiastki śladowe - selen, miedź, mangan. Po ich zjedzeniu przez
długo czas utrzymuje się uczucie sytości ponieważ wolno się trawą, są więc
doskonałe do zastosowania w wiosennej diecie ;) Zawierają również dużo
błonnika i mają właściwości obniżające cholesterol oraz oczyszczające organizm
z toksyn.
W sprzedaży możemy znaleźć 3 rodzaje
płatków owsianych: zwykłe, górskie i błyskawiczne. Najmniejszym stopniem
przetworzenia charakteryzują się pierwsze z nich zaś płatki błyskawiczne
są polecane do spożycia bez gotowania. Do przygotowania
owsianki można użyć każdego rodzaju płatków owsianych. Najszybciej zrobimy owsiankę
na płatkach błyskawicznych – kilka minut, płatki górskie i zwykłe będą
musiały chwilkę się pogotować – ale raczej nie powinno to zająć dłużej niż
15 minut.
Składniki potrzebne do przygotowania
owsianki (2 porcje):
Podstawa:
- 1 łyżka masła,
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1 szklanka mleka.
Dodatki:
- świeże owoce (jagody, truskawki, porzeczki, borówki, maliny, jabłka itp.),
- orzechy włoskie, laskowe, nerkowce,
- migdały,
- rodzynki,
- jagody goji,
- żurawina,
- łyżka miodu,
- i co tam jeszcze komuś przyjdzie do głowy :)
Sposób przygotowania:
W rondelku roztapiam masło i podprażam
na nim płatki aż leciutko zaczną się rumienić i poczuję charakterystyczny
zapach ciepłych płatków, wtedy zalewam owsiankę mlekiem i gotuję na wolnym
ogniu mieszając cały czas lub z krótkimi przerwami. Gdy płatki wciągną już
mleko i zmiękną dodaję około 2 garście wybranych dodatków (u mnie jagody
goji i żurawina) i mieszam.
Owsianka gotowa :)
SMACZNEGO
Ja owsianke uwielbiam , a dodatki ktore proponujesz sa jak najbardziej trafione :)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń