Zapiekanka brokułowa |
Zapiekanki najczęściej robię na kolację. Ich zaletą jest to że na ogół można je zrobić z tego co akurat jest w domu – łączymy różne składniki ze sobą, zalewamy beszamelem lub zasypujemy startym serem, zapiekamy i już jest pyszna kolacja na ciepło. Dziś proponuję zapiekankę brokułową na bazie makaronu. Palce lizać ;) Spróbujcie koniecznie :)
Składniki potrzebne do przygotowania
zapiekanki brokułowej:
Podstawa zapiekanki:
- 1 brokuł,
- 250g makaronu,
- 200g boczku.
Sos:
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka masła,
- 1 kopiasta łyżka mąki,
- 125g sera feta,
- gałka muszkatołowa,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania zapiekanki
brokułowej:
Brokuły płuczę, dzielę na różyczki
i gotuję na parze używając specjalnej torebki do gotowania w mikrofalówce
lub w zwykły sposób zalewając je wodą i gotując na kuchence.
Brokuły po ugotowaniu nie powinny się rozpadać.
Makaron gotuję zgodnie z przepisem
na opakowaniu.
Boczek kroję w kostkę i podsmażam
na patelni, aż będzie rumiany.
Podgrzewam mleko, tak aby było
ciepłe, ale nie gorące.
W rondelku rozpuszczam masło,
dodaję mąkę mieszam i podsmażam przez minutkę a następnie dodaję
mleko partiami ciągle mieszając. Dodaję pokruszoną fetę i mieszam aż do powstania
jednolitego gęstego sosu, doprawiam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym łączę ze sobą
makaron, brokuły i boczek, zalewam sosem, delikatnie mieszam i zapiekam
w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku przez około
20 minut.
Zapiekanka brokułową gotowa :)
SMACZNEGO
Przyznaję, że wygląda bardzo apetycznie - aż grzech byłoby nie spróbować.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda ta zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńSpróbowałem i naprawdę jest smaczna. mogę spokojnie polecić nawet tym co nie przepadają za brokułami.
OdpowiedzUsuń