Czekoladowe powidła śliwkowe |
Składniki potrzebne do
przygotowania czekoladowych powideł śliwkowych (około 7 słoiczków po
dżemie):
- 4 kg śliwek,
- 2 czekolady gorzkie,
- 2 czekolady mleczne,
- 0,75kg cukru.
Sposób przygotowania
czekoladowych powideł śliwkowych.
Śliwki płuczę i pozbawiam pestek.
Wypestkowane śliwki mielę w
maszynce (sitko z oczkami o średniej wielkości).
Zmielone śliwki delikatnie doprowadzam
do wrzenia często mieszając i gotuję przez około 1,5 godziny żeby nieco zgęstniały.
Moc grzanie nie może być zbyt wysoka bo wtedy bardzo pryska.
Dodaję cukier i dokładnie
mieszam żeby się rozpuścił.
Czekoladę łamię na kawałki
i wrzucam do powideł, mieszam aż do jej rozpuszczenia.
Gotuję jeszcze przez około 0,5
godzimy mieszając od czasu do czasu.
Gotujące się powidła przelewam do
słoików, zakręcam i ustawiam wieczkami do dołu do wystygnięcia.
Czekoladowe powidła śliwkowe
gotowe.
SMACZNEGO :)
Śliwkowe to moje ulubione,ale z czekoladą jeszcze nie jadłam,już czuję,jak wspaniale smakowałaby drożdżówka z takim powidłem:)
OdpowiedzUsuńTeż je robię co roku i teraz też jestem w trakcie ich robienia ale dodaję kakao zamiast czekolady,są pyszne.
OdpowiedzUsuń