niedziela, 25 sierpnia 2013

Czekoladowe powidła śliwkowe

Czekoladowe powidła śliwkowe
Czekoladowe powidła śliwkowe
Uwielbiam powidła śliwkowe, a szczególnie te z dodatkiem czekolady. Ich smak przypomina mi galaretkę w czekoladzie. Używam ich jako dodatku do naleśników lub gofrów, do tostów i kanapek albo po prostu wyjadam łyżeczką ze słoika ;) Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje stosunkowo niewiele czasu. Spróbujcie.


Składniki potrzebne do przygotowania czekoladowych powideł śliwkowych (około 7 słoiczków po dżemie):

  • 4 kg śliwek,
  • 2 czekolady gorzkie,
  • 2 czekolady mleczne,
  • 0,75kg cukru.

Sposób przygotowania czekoladowych powideł śliwkowych.

Śliwki płuczę i pozbawiam pestek.

Śliwki na powidła
Śliwki na powidła

Wypestkowane śliwki mielę w maszynce (sitko z oczkami o średniej wielkości).

Zmielone śliwki delikatnie doprowadzam do wrzenia często mieszając i gotuję przez około 1,5 godziny żeby nieco zgęstniały. Moc grzanie nie może być zbyt wysoka bo wtedy bardzo pryska.
Dodaję cukier i dokładnie mieszam żeby się rozpuścił.
Czekoladę łamię na kawałki i wrzucam do powideł, mieszam aż do jej rozpuszczenia.

Czekoladowe powidła śliwkowe
Czekoladowe powidła śliwkowe

Gotuję jeszcze przez około 0,5 godzimy mieszając od czasu do czasu.

Gotujące się powidła przelewam do słoików, zakręcam i ustawiam wieczkami do dołu do wystygnięcia.

Czekoladowe powidła śliwkowe gotowe.

SMACZNEGO :)

Zapasy na zimę - I edycja 2013

2 komentarze:

  1. Śliwkowe to moje ulubione,ale z czekoladą jeszcze nie jadłam,już czuję,jak wspaniale smakowałaby drożdżówka z takim powidłem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też je robię co roku i teraz też jestem w trakcie ich robienia ale dodaję kakao zamiast czekolady,są pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku