Tarta ze śliwkami |
Pozostałe składniki potrzebne do
przygotowania tarty ze śliwkami:
Nadzienie:
- około 0,5kg śliwek,
- płaska łyżeczka cynamonu,
- łyżka cukru,
- łyżka mąki krupczatki lub kaszy manny,
Kruszonka:
- 50g masła,
- 120g cukru,
- 100g mąki,
- płaska łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania tarty ze
śliwkami:
Ciasto przygotowuję jak w
cytowanym powyżej przepisie, wylepiam nim formę na tartę i podpiekam w rozgrzanym
do temperatury 180o piekarniku przez 10 minut (opcja „góra,
dół”).
Śliwki pozbawiam pestek, dodaję
do nich cukier, cynamon i mąkę krupczatkę lub kaszę mannę (krupczatka lub
kasza pochłaniają sok ze śliwek, jaki wycieknie w czasie pieczenia).
W misce łączę ze sobą masło,
cukier mąkę oraz cynamon i wyrabiam ręcznie do uzyskania kruszonki.
Na podpieczonym spodzie do tarty
układam śliwki.
Całość posypuję przygotowana
kruszonką
i kontynuuje pieczenie przez kolejne 17 – 20 minut.
Tarta ze śliwkami gotowa.
SMACZNEGO :)
Takie niespodziewane wypieki wychodzą najsmaczniejsze! Pychota! :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam tarty za to, że można je przygotować w tak wielu kombinacjach!
OdpowiedzUsuńwitam
OdpowiedzUsuńz racji tego że mam wysyp śliweczek to zrobiłam tarte z tego przepisu jest wyśmienita polecam z pewnościa zniknie w ciagu kilku minut.
Dziękuje za pyszny przepis.