Kurczak w cieście francuskim |
Składniki potrzebne do przygotowania
kurczaka w cieście francuskim:
- 1 podwójny filet z kurczaka lub kawałek fileta z indyka,
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 1 kulka mozarelli,
- 1 jajko,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- łyżeczka posiekanego rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania kurczaka w cieście
francuskim:
Mięso płuczę i osączam
papierowym ręcznikiem.
Każdy filet z kurczaka kroję
wzdłuż na 2 duże plastry, rozbijam delikatnie, oprószam niewielką ilością
soli i pieprzu, wkładam do miseczki, zalewam sosem sojowym i posypuję
rozmarynem po czym mieszam aby każda cześć mięsa była pokryta sosem, odstawiam
na minimum godzinę do lodówki.
Mozarellę ścieram na tarce o grubych
oczkach lub rozrywam rękami.
Rozkładam plaster mięsa na desce,
układam mozarellę na jednym z brzegów i zwijam całość w rulonik
zaczynając od brzegu z serem.
Sposób przygotowania |
Arkusz ciasta francuskiego dzielę na części o wielkości odpowiedniej do zawinięcia roladek, na środku każdej z nich umieszczam mięso i wystające z boku części ciasta nacinam w pasy o szerokości około 1 cm. Paski zakładam naprzemiennie na mięso tak aby powstał warkoczyk.
Powierzchnię ciasta smaruję rozkłóconym
jajkiem i zapiekam w rozgrzanym do temperatury 200oC
piekarniku przez około 25 minut.
Kurczak w cieście francuskim
gotowy.
SMACZNEGO :)
Pyszne mięsko, do tego maślane ciasto, pyycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń