Kalafiorowa zapiekanka |
Składniki potrzebne do
przygotowania zapiekanki kalafiorowej.
- 1 średniej wielkości kalafior,
- 250g makaronu,
- garść płatków migdałowych,
- 25g masła,
- 25g mąki,
- 300ml mleka,
- 100g żółtego sera,
- gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania zapiekanki
kalafiorowej:
Różyczki kalafiorowe gotuję
w zwykły sposób w osolonej wodzie lub na parze tak długo aż będą już miękkie,
odcedzam je i przekładam do miski.
Makaron gotuję w sposób zgodny
z instrukcja na opakowaniu, odcedzam i dodaję do kalafiora.
Przygotowuję sos:
Ser żółty ścieram na tarce
o grubych oczkach.
W rondlu rozpuszczam masło
i dodaję do niego mąkę, mieszam przez chwilę intensywnie rozprowadzając wszystkie
grudki i jeszcze przez chwilkę tak, aby mąka nie była już surowa.
W kolejnym rondlu podgrzewam
lekko mleko i dodaję do maki z masłem mieszając intensywnie. Gdy nie
ma już grudek dodaję starty żółty ser i mieszam do uzyskania gładkiej
konsystencji.
Doprawiam do smaku solą pieprzem
i gałką muszkatołową.
Dodaję sos do makaronu
i kalafiora, mieszam dokładnie i przekładam do naczynia żaroodpornego. Całość posypuję płatkami migdałowymi.
Zapiekam w rozgrzanym do
temperatury 200oC piekarniku przez około 20 minut.
Kalafiorowa zapiekanka gotowa.
Kalafiorowa zapiekanka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz