wtorek, 13 sierpnia 2013

Kalafiorowa zapiekanka


Kalafiorowa zapiekanka
Kalafiorowa zapiekanka
Uwielbiam zapiekanki, są pyszne sycące i na ogół da się je dość szybko przygotować wykorzystując przeróżne składniki znajdujące się akurat w domu. Dziś zapiekanka kalafiorowa z makaronem i sosem beszamelowym, czyli szybki i niedrogi pomysł na obiad lub kolację. Wypróbujcie :)


Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki kalafiorowej.
  • 1 średniej wielkości kalafior,
  • 250g makaronu,
  • garść płatków migdałowych,
  • 25g masła,
  • 25g mąki,
  • 300ml mleka,
  • 100g żółtego sera,
  • gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania zapiekanki kalafiorowej:

Różyczki kalafiorowe gotuję w zwykły sposób w osolonej wodzie lub na parze tak długo aż będą już miękkie, odcedzam je i przekładam do miski.

Makaron gotuję w sposób zgodny z instrukcja na opakowaniu, odcedzam i dodaję do kalafiora.

Przygotowuję sos:
Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.

W rondlu rozpuszczam masło i dodaję do niego mąkę, mieszam przez chwilę intensywnie rozprowadzając wszystkie grudki i jeszcze przez chwilkę tak, aby mąka nie była już surowa. 

W kolejnym rondlu podgrzewam lekko mleko i dodaję do maki z masłem mieszając intensywnie. Gdy nie ma już grudek dodaję starty żółty ser i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji.
Doprawiam do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową.

Dodaję sos do makaronu i kalafiora, mieszam dokładnie i przekładam do naczynia żaroodpornego. Całość posypuję płatkami migdałowymi.

Zapiekam w rozgrzanym do temperatury 200oC piekarniku przez około 20 minut.

Kalafiorowa zapiekanka
Kalafiorowa zapiekanka

Kalafiorowa zapiekanka gotowa.

Kalafiorowa zapiekanka
Kalafiorowa zapiekanka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku