Placuszki z ricotty z morelami |
Przez przypadek wpadł mi
w ręce serek ricotta z prawie kończącym się terminem
przydatności – sąsiadka wyjeżdżając na wakacje obdarowała mnie
kilkoma produktami ze swojej lodówki. Wtedy zrobiłam pierwszy raz placuszki
z ricotty. Wyszły tak pyszne że nie zdążyłam zrobić zdjęcia :) Dziś
powtórka a placuszki zostały wzbogacone o kawałki moreli – w weekend
odwiedziliśmy Szydłów – śliwkową stolicę Polski (kolejne przepisy z użyciem
śliwek już wkrótce ;)). Tym razem przezornie odkładałam placuszki prosto
z patelni na oddzielny talerzyk do zrobienia zdjęcia ;). Placuszki z ricotty
są wyjątkowo mięciutkie i delikatne, wręcz rozpływają się w ustach.
Wypróbujcie sami :)
Przepis na placuszki pochodzi
z bloga Na Dokładkę…
Składniki potrzebne do
przygotowania placuszków z ricotty:
- 250g serka ricotta (1 opakowanie),
- 100g mąki pszennej (troszkę więcej niż pół szklanki),
- 125ml mleka (pół szklanki),
- 2 jajka,
- 2-3 łyżeczki cukru pudru,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- 7 dojrzałych moreli (lub innych owoców).
Sposób przygotowania placuszków z
ricotty:
Serek ricotta przekładam do miski,
dodaję mąkę, mleko cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka jajek i łączę
wszystkie składniki w jednolitą masę (serek może tworzyć maleńkie grudki
ale tym się nie przejmowałam :) ). Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli dodaję
do masy z serkiem i delikatnie mieszam.
Rozgrzewam olej na patelni
i smażę placuszki (po 1 do 1,5 łyżki ciasta na każdy) z obu
stron do zarumienienia.
Gotowe placuszki z ricotty
z morelami można podawać same lub posypane cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Wyglądają bardzo smakowicie! Lubię takie placuszki z owocami :)
OdpowiedzUsuń