Zupa z ciecierzycy |
Przepis na zupę z ciecierzycy
dostałam od Wioli już jakieś 2-3 lata temu, zupka posmakowała wszystkim
domownikom więc od tamtej pory pojawia się na naszym stole dość regularnie. Jest
pożywna i sycąca a dzięki dodatkowi mojej ulubionej przyprawy –
kolendry również bardzo aromatyczna. Bazuje głównie na warzywach strączkowych będących
cennym źródłem białka oraz błonnika. Wypróbujcie ten przepis a na pewno nie
będziecie żałować.
Składniki potrzebne do
przygotowania zupy z ciecierzycy.
- 0,5l bulionu,
- 2 puszki ciecierzycy konserwowej,
- 2 puszki czerwonej fasoli konserwowej,
- 2 puszki pomidorów bez skórki,
- 2 niewielkie cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 łyżki ziaren kolendry,
- 300g pieczarek,
- chili w proszku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania zupy z ciecierzycy:
Pieczarki płuczę i kroję
w drobną kostkę, siekam cebulę.
Ziarna kolendry dokładnie rozgniatam
w moździerzu.
W dość dużym garnku podgrzewam
bulion.
Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam
posiekaną cebulę i smażę do momentu zeszklenia.
Dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz kolendrę i smażę jeszcze przez 1-2 minuty.
Dodaję pokrojone pieczarki
i smażę przez około 4-5 minut.
Zawartość patelni przekładam do
garnka z bulionem, dodaję odsączoną ciecierzycę oraz fasolę i gotuję
na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Miksuję blenderem pomidory,
dodaję je do zupy doprawiam sproszkowaną chili i gotuję jeszcze przez
około 20 minut na małym ogniu.
Zupa z ciecierzycy gotowa.
SMACZNEGO :)
Narobiłaś mi smaka na taka zupkę :) dodaje do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńPo takiej zupie już mi nic nie trzeba:) Tylko głaskanie brzusia:)
OdpowiedzUsuńSmakowita zupa :)
OdpowiedzUsuńPrzy okazji bardzo dziękuję za przyznanie mi wyróżnienia Liebster Award :) Trochę to trwało zanim odpowiedziałam na pytania, ale lepiej późno niż wcale ;)
Zapraszam do zapoznania się z odpowiedziami na pytania, które zadałaś: http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/05/wyroznienie-liebster-award.html