Za oknem mróz, śnieg i
zawierucha a ja wyjmuję na obiad słoik pachnącego słoneczna Prowansją
ratatouille, do tego bagietka i już jestem w siódmym niebie :) Żeby takie
marzenie mogło się ziścić trzeba to ratatouille w słoikach przygotować
teraz, kiedy mamy sezon na cukinię i słodziutkie pomidory. W ubiegłym roku
zrobiłam siedem słoików i skończyły mi się już w styczniu więc teraz
przygotowałam dwanaście :)
Wypróbujcie :)
Składniki potrzebne do
przygotowania ratatouille do słoików :
- 4 średniej wielkości cukinie,
- 2 bakłażany,
- 8 pomidorów lima,
- 5 ząbków czosnku,
- sól,
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku,
- oliwa z oliwek do podsmażania warzyw.
Sposób przygotowania ratatouille
do słoików:
Bakłażan płuczę i kroję w kostkę,
posypuję obficie solą i odstawiam ja jakieś 2-3 godziny żeby stracił swoją
goryczkę.
Po tym czasie płuczę go i rozkładam
na ręczniku papierowym do osuszenia.
Pomidory parzę i obieram ze
skórki a następnie kroję w kostkę.
Cukinię płuczę i kroję
w kostkę.
Do dużego garnka wlewam odrobinę
wody i doprowadzam ją do wrzenia.
Bakłażan i cukinię
niewielkimi partiami podsmażam na oliwie przez kilka minut, po czym przekładam
do garnka.
Do podsmażonych warzyw dorzucam
pokrojone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość solę i duszę na małym
ogniu przez około godzinę. Pod koniec duszenia dodaję posiekany tymianek.
Gotowe ratatouille przekładam do
wyparzonych słoików, zakręcam i ustawiam dnem do góry.
Dla bezpieczeństwa pasteryzuję
jeszcze wszystkie słoiki w piekarniku.
Wkładam słoiki do piekarnika
i rozgrzewam go do 170oC. Gdy zawartość słoików zaczyna wrzeć
zmniejszam temperaturę do 130oC. Po zakończeniu pasteryzacji pozostawiam
słoiki w piekarniku przez około 30 minut i dokręcam wieczka.
Czas pasteryzacji w 130oC:
słoik o pojemności 1 litr – 30 minut
słoik o pojemności 0,5 litra – 20
minut.
Ratatouille do słoików gotowe.
SMACZNEGO :)


Fajny pomysł, robiłam kiedyś caponatę do słoików na zimę, ale o ratatouille jakoś nie pomyślałam... Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate :)
OdpowiedzUsuńPrzepis i zdjęcia są bardzo smakowite tylko mam pytanie na ile słoików jest ten przepis? Nie wiem ile przygotować.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam
iza
Z powyższego przepisu uzyskasz około 3-4 litrowe słoiki - w zależności od wielkości warzyw :)
UsuńPozdrawiam i życzę smacznego :)
Daj znać jak się udało :)
hhm no coż, musiałam coś pomieszać z proporcjami składników. Nie wyglądało też tak apetycznie jak Twoje. Za dużo dałam bakłażana i za malo cukinii, w efekcie ta druga jest niemal niewyczuwalna :( Do tego przegotowałam i zrobiła się brejowato...Poprawię się za drugim razem obiecuję!!
OdpowiedzUsuńpozdr
iza
Następnym razem na pewno wyjdzie lepiej :)
Usuń