czwartek, 5 września 2013

Ratatouille do słoików

Ratatouille do słoików
Ratatouille do słoików
Za oknem mróz, śnieg i zawierucha a ja wyjmuję na obiad słoik pachnącego słoneczna Prowansją ratatouille, do tego bagietka i już jestem w siódmym niebie :) Żeby takie marzenie mogło się ziścić trzeba to ratatouille w słoikach przygotować teraz, kiedy mamy sezon na cukinię i słodziutkie pomidory. W ubiegłym roku zrobiłam siedem słoików i skończyły mi się już w styczniu więc teraz przygotowałam dwanaście :)
Wypróbujcie :)



Składniki potrzebne do przygotowania ratatouille do słoików :
  • 4 średniej wielkości cukinie,
  • 2 bakłażany,
  • 8 pomidorów lima,
  • 5 ząbków czosnku,
  • sól,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku,
  • oliwa z oliwek do podsmażania warzyw.

Sposób przygotowania ratatouille do słoików:

Bakłażan płuczę i kroję w kostkę, posypuję obficie solą i odstawiam ja jakieś 2-3 godziny żeby stracił swoją goryczkę.
Po tym czasie płuczę go i rozkładam na ręczniku papierowym do osuszenia.
Pomidory parzę i obieram ze skórki a następnie kroję w kostkę.
Cukinię płuczę i kroję w kostkę.

Warzywa do przygotowania ratatouille
Warzywa do przygotowania ratatouille

Do dużego garnka wlewam odrobinę wody i doprowadzam ją do wrzenia.
Bakłażan i cukinię niewielkimi partiami podsmażam na oliwie przez kilka minut, po czym przekładam do garnka.
Do podsmażonych warzyw dorzucam pokrojone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość solę i duszę na małym ogniu przez około godzinę. Pod koniec duszenia dodaję posiekany tymianek.

Ratatouille
Ratatouille
Gotowe ratatouille przekładam do wyparzonych słoików, zakręcam i ustawiam dnem do góry.
Dla bezpieczeństwa pasteryzuję jeszcze wszystkie słoiki w piekarniku.
Wkładam słoiki do piekarnika i rozgrzewam go do 170oC. Gdy zawartość słoików zaczyna wrzeć zmniejszam temperaturę do 130oC. Po zakończeniu pasteryzacji pozostawiam słoiki w piekarniku przez około 30 minut i dokręcam wieczka.
Czas pasteryzacji w 130oC:
słoik o pojemności 1 litr – 30 minut
słoik o pojemności 0,5 litra – 20 minut.

Ratatouille do słoików gotowe.

SMACZNEGO :)



Zapasy na zimę - I edycja 2013

5 komentarzy:

  1. Fajny pomysł, robiłam kiedyś caponatę do słoików na zimę, ale o ratatouille jakoś nie pomyślałam... Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis i zdjęcia są bardzo smakowite tylko mam pytanie na ile słoików jest ten przepis? Nie wiem ile przygotować.
    Dziękuję i pozdrawiam

    iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z powyższego przepisu uzyskasz około 3-4 litrowe słoiki - w zależności od wielkości warzyw :)
      Pozdrawiam i życzę smacznego :)
      Daj znać jak się udało :)

      Usuń
  3. hhm no coż, musiałam coś pomieszać z proporcjami składników. Nie wyglądało też tak apetycznie jak Twoje. Za dużo dałam bakłażana i za malo cukinii, w efekcie ta druga jest niemal niewyczuwalna :( Do tego przegotowałam i zrobiła się brejowato...Poprawię się za drugim razem obiecuję!!
    pozdr
    iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem na pewno wyjdzie lepiej :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku