poniedziałek, 6 maja 2013

Śmietanowiec warstwowy



Śmietanowiec warstwowy
Śmietanowiec warstwowy


Śmietanowiec jest idealny na gorące letnie popołudnie. Lubią go i dorośli i dzieci, bo prezentuje się pięknie i jeszcze lepiej smakuje. To leciutki deser, który przypomina mi smak dzieciństwa. Moja babcia przygotowywała podobny na wszystkie rodzinne uroczystości. Dziś chętnie odtwarzam ten smak. Śmietanowiec z galaretkami z serii tropikalnej WINIARY prezentuje się pięknie i tęczowo. Wypróbujcie. 


Składniki potrzebne do przygotowania śmietanowca warstwowego (na tortownicę o średnicy 20cm):

  • 1 galaretka Blue Curacao WINIARY,
  • 1 galaretka Mijito WINIARY,
  • 1 galaretka Pina Colada WINIARY,
  • 1 galaretka Pink Margarita WINIARY,
  • 1 litr śmietanki kremówki (30% lub 36%),
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru,
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • 1 opakowanie biszkoptów.

Sposób przygotowania warstwowego śmietanowca:

Rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody pierwszą galaretkę i pozostawiam na blacie do wystygnięcia. Gdy jest już chłodna wstawiam ja do lodówki do stężenia.
Na spodzie tortownicy jak najściślej układam biszkopty.
Przygotowuję pierwszą warstwę śmietanową ubijając na sztywno 1 szklankę schłodzonej śmietanki. Gdy śmietanka jest już sztywna dodaję 1 płaską łyżkę cukru pudru i mieszam.
Rozpuszczam w niewielkiej ilości wrzącej wody (około 1/5 szklanki) 1,5 łyżeczki żelatyny i dodaję ją do ubitej śmietany. Mieszam dokładnie, wylewam do tortownicy i wstawiam do lodówki.
Gdy śmietana już zastygnie wylewam na nią tężejącą galaretkę i wstawiam do lodówki.
Gdy galaretka będzie już sztywna wylewam kolejną warstwę śmietanową itd. Czynności te powtarzam wylewając do tortownicy na przemian bitą śmietanę i galaretkę tyle razy ile warstw chcę uzyskać. Na ogół w tortownicy nie zmieści się więcej niż 4 warstwy śmietanowe i 4 galaretki.
Galaretka tężeje wolniej niż bita śmietana, dlatego dobrze jest rozpuszczać ją z wyprzedzeniem. Ja zaczynam przygotowywać kolejną galaretkę w momencie, gdy poprzednią chowam do lodówki do zastygnięcia, wtedy praca idzie dość płynnie.
Po wylaniu wszystkich warstw dobrze jest pozostawić śmietanowiec na przynajmniej 3 godziny w lodówce do całkowitego zastygnięcia.
Śmietanowiec warstwowy gotowy :)

Śmietanowiec warstwowy
Śmietanowiec warstwowy

Śmietanowiec warstwowy
Śmietanowiec warstwowy

Śmietanowiec warstwowy
Śmietanowiec warstwowy

SMACZNEGO :)

3 komentarze:

  1. Super wygląda i pewnie też tak smakuje. Na pewno wypróbuję ten przepis tego lata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już dawno nie jadłam śmietanowca, a przez te kolorki nabrałam na niego apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Długo zabierałam się za taki deser ale na upały jak znalazł :) wyciąga się takie zimne cudo z lodówki i na chwilę zapomina o tych upałach :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zmień na listę zakupów

Wersja do wydruku