Śmietanowiec warstwowy |
Składniki potrzebne do
przygotowania śmietanowca warstwowego (na tortownicę o średnicy 20cm):
- 1 galaretka Blue Curacao WINIARY,
- 1 galaretka Mijito WINIARY,
- 1 galaretka Pina Colada WINIARY,
- 1 galaretka Pink Margarita WINIARY,
- 1 litr śmietanki kremówki (30% lub 36%),
- 4 płaskie łyżki cukru pudru,
- 6 łyżeczek żelatyny,
- 1 opakowanie biszkoptów.
Sposób przygotowania warstwowego śmietanowca:
Rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej
wody pierwszą galaretkę i pozostawiam na blacie do wystygnięcia. Gdy jest już
chłodna wstawiam ja do lodówki do stężenia.
Na spodzie tortownicy jak najściślej
układam biszkopty.
Przygotowuję pierwszą warstwę śmietanową
ubijając na sztywno 1 szklankę schłodzonej śmietanki. Gdy śmietanka jest już
sztywna dodaję 1 płaską łyżkę cukru pudru i mieszam.
Rozpuszczam w niewielkiej
ilości wrzącej wody (około 1/5 szklanki) 1,5 łyżeczki żelatyny
i dodaję ją do ubitej śmietany. Mieszam dokładnie, wylewam do tortownicy
i wstawiam do lodówki.
Gdy śmietana już zastygnie wylewam
na nią tężejącą galaretkę i wstawiam do lodówki.
Gdy galaretka będzie już sztywna
wylewam kolejną warstwę śmietanową itd. Czynności te powtarzam wylewając do
tortownicy na przemian bitą śmietanę i galaretkę tyle razy ile warstw chcę
uzyskać. Na ogół w tortownicy nie zmieści się więcej niż 4 warstwy śmietanowe i 4 galaretki.
Galaretka tężeje wolniej niż bita
śmietana, dlatego dobrze jest rozpuszczać ją z wyprzedzeniem. Ja zaczynam
przygotowywać kolejną galaretkę w momencie, gdy poprzednią chowam do lodówki do
zastygnięcia, wtedy praca idzie dość płynnie.
Po wylaniu wszystkich warstw dobrze
jest pozostawić śmietanowiec na przynajmniej 3 godziny w lodówce do
całkowitego zastygnięcia.
Śmietanowiec warstwowy gotowy :)
SMACZNEGO :)

Super wygląda i pewnie też tak smakuje. Na pewno wypróbuję ten przepis tego lata :)
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie jadłam śmietanowca, a przez te kolorki nabrałam na niego apetytu :)
OdpowiedzUsuńDługo zabierałam się za taki deser ale na upały jak znalazł :) wyciąga się takie zimne cudo z lodówki i na chwilę zapomina o tych upałach :D
OdpowiedzUsuńwłaśnie tworzę to cudeńko :-) dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń